O Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων ανέφερε ότι ίσως δούμε νέες μεταλλάξεις και πως απαιτείται συνεχής επιτήρηση και παρακολούθηση.

«Σήμερα, όμως, είμαστε σε φάση να τον αντιμετωπίσουμε με εμβόλια και θεραπείες», επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων και τόνισε ότι αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες και οι ευάλωτοι πληθυσμοί.

«Ο εμβολιασμός έσωσε 39.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία, ενώ η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή η χορήγηση του εμβολίου και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μάς βοηθήσουν στον έλεγχο και τη μείωση της πανδημίας μετά το φθινόπωρο, διαδραματίζοντας συνθήκες προς την κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας εν συνεχεία και προσέθεσε:

«Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Κάποια στιγμή, όλοι θα έλθουμε σε επαφή με τον ιό.

Ο κ. Τσιόδρας στάθηκε και στην έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων, ώστε να χορηγείται γρήγορα η αντιική θερπαπεία.

«Αποτελεί μεγάλη επιτυχία να φθάνει γρήγορα το φάρμακο στον ασθενή, κάτι που το έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα», σημείωσε.

Όσον αφορά τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως στο μέλλον θα πρόκειται για μία «συνειδητή και ελεύθερη επιλογή».

«Συνιστάται για το καλοκαίρι, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όλοι όσοι το επιθυμούν, είναι καλό να προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε χώρους με συνωστισμό.

Δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί σε χώρους όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, μέσα μαζικής μεταφοράς», κατέληξε.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι το επόμενο μείζον πρόβλημα του δημοσίου συστήματος υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή, κ. Νίκο Σύψα, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου.

«Ανιχνεύεται “έκρηξη” μολύνσεων από ανθεκτικά μικρόβια εντός των νοσοκομειακών μονάδων εν μέσω της πανδημίας και μεγάλη επιδείνωση στον αριθμό των νοσούντων.

Δυστυχώς, τούτη η “έκρηξη” ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θαλάμους, διότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό, να ριχθούν στη “μάχη” της πανδημίας», ολοκλήρωσε ο κ. Σύψας.