Ένας από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα στο κλασικό μπαλέτο…Ο ταταρικής καταγωγής Ρώσος χορευτής και χορογράφος, Ρουντόλφ Χαμέτοβιτς Νουρέγιεφ.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Η γέννησή του επεισοδιακή… Μέσα σ` ένα βαγόνι της Υπερσιβηρικής αμαξοστοιχίας κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ. Η μητέρα του βρισκόταν καθ` οδόν προς το Βλαδιβοστόκ. Στον Κόκκινο στρατό όπου υπηρετούσε ο πατέρας του. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της μουσουλμανικής οικογένειάς του (είχε τρεις μεγαλύτερες αδελφές). Ο Νουρέγιεφ, μεγαλώνει κοντά στην πόλη Ουφά, στη δημοκρατία του Μπασκορτοστάν.

Ο πατέρας του, ωστόσο, δεν ήθελε ο γιος του να γίνει χορευτής. Ο ίδιος περιέγραψε τη ζωή του στο φτωχικό σπίτι των νεανικών του χρόνων. Εκεί όπου τα έξι μέλη της οικογένειας έμεναν σε ένα : «Όποιος ήθελε να πάει στην τουαλέτα περπατούσε ως την άκρη του δρόμου και επειδή ποτέ δεν είχαμε χρήματα, τις πιο πολλές φορές πηγαίναμε ξυπόλητοι. Δεν είχα ούτε δικά μου ρούχα να φορέσω και για να βγω στο δρόμο ντυνόμουν με τα ρούχα των τριών αδελφών μου».

Ο πρώτος χορευτής των μπαλέτων

Ήταν το 1961, στο Παρίσι, σε μία περιοδεία των μπαλέτων Κίροφ του Λένινγκραντ, όταν ο 23χρονος τότε Ρούντολφ Νουρέγιεφ- ο πρώτος χορευτής των μπαλέτων- που ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει με τον θίασο για την Αγγλία. Ο Τύπος της εποχής, απασχολήθηκε με την ιστορία και διάφορες λεπτομέρειες που αφορούσαν την ερωτική ζωή του χορευτή. Αυτήν την απόφαση, την πήρε ο Νουρέγιεφ στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ όταν τον πλησίασαν δύο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών KGB και του ζητούν την επιστροφή του στη Μόσχα. Εκείνος όμως, καλεί βοήθεια από Γάλλους αστυνομικούς και οδηγείται στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Από τότε, του απογορεύται η είσοδος στη Σοβιετική Ένωση καθώς θεωρείται ανεπιθύμητος. Το 1989, αφού έχουν περάσει 28 χρόνια, με προσωπική παρέμβαση του τότε ηγέτη της χώρα του, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, γίνεται άρση αυτής της απόφασης. Ο λόγος ήταν για να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο klik.gr