Ο Χασάν Ροχανί, πρόεδρος του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η διαρροή συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στόχευε στο να προκαλέσει «διχόνοια» στην Τεχεράνη την στιγμή που διεξάγονται στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις του Ζαρίφ, ο οποίος επέκρινε τη μεγάλη επιρροή του ιρανικού στρατού στη διπλωματία, είδαν το φως της δημοσιότητας την ώρα που το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις διεξάγουν συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία του 2015, την οποία εγκατέλειψαν υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, και να πείσουν την Τεχεράνη να συμβιβαστεί στις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.

«Η κλοπή ενός εγγράφου, μιας ηχογράφησης, είναι κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Γιατί αυτή τη στιγμή; Κατά τη γνώμη μου η ηχογράφηση αυτή θα μπορούσε να έχει δημοσιευθεί και πριν μία εβδομάδα», δήλωσε ο Ροχανί στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

«Η διαρροή των δηλώσεων του Ζαρίφ έγινε ακριβώς τη στιγμή που οι συνομιλίες της Βιέννης βρίσκονταν στο απόγειο της επιτυχίας τους, με τρόπο ώστε να προκληθεί διχόνοια στο εσωτερικό του Ιράν», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Δεν μπορούμε να άρουμε τις κυρώσεις παρά μόνο αν είμαστε ενωμένοι», κατήγγειλε ο Χασάν Ροχανί.

Εκπρόσωποι των χωρών που παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία του 2015 (Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) συναντήθηκαν χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σχετική είδηση: ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΙΡΑΝ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.