Απάντηση στην γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram, ήρθε να δώσει η Ρωσία, που έφτιαξε το δικό της αντίστοιχο με το όνομα… Rossgram.

Μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να αποσυνδεθεί από κάθε υπηρεσία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Meta, στον οποίο ανήκουν Facebook, Instagram και WhatsApp, ήρθε η αντικατάσταση του ενός από τα πιο επιτυχημένα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παγκοσμίως με το ρώσικο… αδερφάκι του.

Οι περιορισμοί και οι κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και τεχνολογικές, της Δύσης προς την Ρωσία αυξάνονται με την τελευταία να απαντά με αποκλεισμούς χρήσης από τους χρήστες της χώρας της. Κυρώσεις και περιορισμοί, ωστόσο, δημιουργούν έντονα προβλήματα στην καθημερινότητα των χρηστών, οι οποίοι μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα προφίλ τους στις πλατφόρμες αυτές μόνο μέσω VPN. Α

λλάζοντας δηλαδή την τοποθεσία τους, εμφανίζονται πως οι IP τους έχουν συνδεθεί από άλλη χώρα και έτσι έχουν ακόμα πρόσβαση στις συγκεκριμένες εφαρμογές.

Rossgram: Η Ρωσία έφτιαξε το δικό της Instagram

Το Κρεμλίνο απέκλεισε την πρόσβαση και στο Instagram

To Instagram, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στην Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Από σήμερα το πρωί η εφαρμογή Refresh δεν λειτουργεί στο Instagram, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο χωρίς VPN.

Το Instagram βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor.

Στην λίστα περιλαμβάνονται τα δίκτυα Facebook και Twitter και πολλά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία μπλόκαρε Facebook και Twitter

Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπλόκαρε το Τwitter και το Facebook ως απάντηση – όπως υποστηρίζει – στους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Η Ρωσική ρυθμιστική αρχή, Roskomnadzor, είπε ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με περιορισμένη πρόσβαση σε κρατικά κανάλια όπως το RT και το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η εταιρεία META αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είχε περιορίσει την πρόσβαση στο RT και στο Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υποβάθμισε παγκοσμίως περιεχόμενο από τις σελίδες του Facebook και τους λογαριασμούς του Instagram των ρωσικών κρατικών δικτύων, καθώς και από αναρτήσεις που περιέχουν συνδέσμους προς αυτά.