Με βαριές απώλειες που επανάφεραν στους επενδυτές μνήμες από τον Μάρτιο του 2020 και την εμφάνιση του κορωνοϊού έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 888,31 μονάδες υποχωρώντας 6,42% με τις ρευστοποιήσεις από την αρχή της συνεδρίασης να είναι έντονες και με την αγορά να βλέπει αρκετούς τίτλους να σημειώνουν απώλειες σχεδόν σε διψήφια ποσοστά και το εύρος της πτώσης να ξεπερνά τις 60 μονάδες.
Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 6,63% και στις 2.165,12 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 6,46% και στις 1.483,61 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στο χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 8,88% και στις 659,20 μονάδες.
Καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να παρακολουθεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει οριστικά τη διπλωματική οδό και να επιλέξει τη στρατιωτική σύγκρουση ήταν φυσιολογικό η ρηχή αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών να εμφανίσει αυτή την άσχημη εικόνα και να βρίσκεται πια στο εύρος της μεγάλης συσσώρευσης του 2021, η οποία μπορεί να έχει δημιουργήσει ισχυρές στηρίξεις, αλλά η υψηλή γεωπολιτική αβεβαιότητα δεν βοηθά στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Άλλωστε οι επενδυτές θα πρέπει να βάλουν στην εξίσωση την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενώ στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός στην προσπάθεια να αποφύγουν στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο.
Αντίθετα, ο χρυσός, το κατεξοχήν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, σημειώνει άνοδο κατά 2,6% ή 50 δολάρια με την τιμή του στα περίπου 1.960 δολάρια η ουγγιά, ενώ ακόμα περισσότερο ενισχύεται το ασήμι που κινείται με +3,27% στα 25,5 δολάρια.
Όσον αφορά την σφοδρότητα των πωλήσεων είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά τις 15:00 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 100 εκατομμυρίων ευρώ, προσδίδοντας χαρακτήρα sell off σε όλο το φάσμα των μετοχών της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης αλλά και της πλειονότητας της Μεσαίας και Χαμηλότερης με τη συναλλακτική δραστηριότητα τελικά να κλείνει άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπρόσθετα το επικείμενο κλείσιμο Φεβρουαρίου (και ταμείου 2μήνου) τη Δευτέρα θα οδηγούσε αρκετούς να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους. Με τα νέα δεδομένα, οι αρκετοί έγιναν περισσότεροι και το μέρος διευρύνθηκε, καθώς βγαίνουν και αναγκαστικές πωλήσεις από χρηματιστηριακές λόγω μόχλευσης.
Με αβέβαιη τη διάρκεια και έκταση της ρωσικής επίθεσης, με αδιευκρίνιστο το πόσο βαρύ είναι το κόστος σε ζητήματα ενέργειας, μεταφορών, πρώτων υλών κ.α., η επιθετικότητα των πωλητών δύσκολα θα μετριασθεί θεαματικά, τουλάχιστον για την αυριανή συνεδρίαση.
Οι απώλειες σε Titan, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ ξεπέρασαν το 6%, εκείνες σε Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo το 5% και εκείνες σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ το 4%. Η πτώση σε Quest και ΟΛΠ ξεπέρασε το 3%, η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 2,03% και ο ΟΤΕ κατά 1,27%.
Ο τζίρος ανήλθε στα 163,1 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 67,8 εκατομμύρια τεμάχια.