Η Νατέλα Τζαλαμίτζε από τη Ρωσία, αποφάσισε να αλλάξει υπηκοότητα προκειμένου να λάβει μέρος στο εφετινό Γουίμπλεντον. Η Τζαλαμίτζε, νούμερο 43 του κόσμου στο διπλό θα αγωνισθεί ως Γεωργιανή, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ενώ η Αλεξάνδρα Κρούνιτς από τη Σερβία, θα είναι η παρτενέρ της.

Στις 20/04, οι ιθύνοντες του θεσμού ανακοίνωσαν ότι το εφετινό μεγάλο ραντεβού των κορυφαίων αθλητών στο τένις, θα διεξαχθεί δίχως Ρώσους και Λευκορώσους, αφήνοντας «ανοικτό» παράθυρο σε ενδεχόμενο αλλαγής της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Τούτη η ενέργεια, αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι στο «παζλ» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από όλη την αθλητική κοινότητα εις βάρος των δύο κρατών.

Αξιοσημείωτο γεγονός, πως σημαντικά ονόματα όπως οι Ντανιίλ Μεντβέντεφ, Αντρέι Ρούμπλεφ, Αρίνα Σαμπαλένκα, Βικτώρια Αζαρένκα και Αναστάζια Παβλιουτσένκοβα, θα μείνουν εκτός Γουίμπλεντον.

Μοναδικός αστερίσκος για ενδεχόμενη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων, εάν τερματιστεί πλήρως η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, έως την επίσημη έναρξη του Γκραν Σλαμ. Η εφετινή διοργάνωση θα αρχίσει στις 27 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου.

Τζόκοβιτς: «Τρελή η απόφαση για τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων από το Γουίμπλεντον»

Το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης αποτελεί τον πρώτο αθλητή που μοιράζεται τη σκέψη και την άποψή του αναφορικά με το εφετινό μεγάλο ραντεβού των κορυφαίων στο τένις, το οποίο θα διεξαχθεί δίχως Ρώσους και Λευκορώσους.

«Πάντοτε θα καταδικάζω τον πόλεμο, επειδή είμαι παιδί του, γεννήθηκα εν μέσω συγκρούσεων. Αλλά δε μπορώ να υποστηρίξω την απόφαση των διοργανωτών, νομίζω ότι είναι τρελή», επεσήμανε αρχικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς και προσέθεσε πως:

«Οι παίκτες του τένις, οι αθλητές, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει. Όταν η πολιτική παρεμβαίνει στον αθλητισμό, δεν είναι ποτέ καλό». Το Γουίμπλεντον είναι η πρώτη διοργάνωση τένις που αποφάσισε αποκλεισμό των αθλητών από τις δύο χώρες. Μέχρι σήμερα, Ρώσοι και Λευκορώσοι τενίστες αγωνίζονταν υπό καθεστώς ουδετερότητας.