Η Ρωσία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ρωσικών θυγατρικών της εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού Danone και της ζυθοποιίας Carlsberg. Οι μονάδες βρίσκονται σε «προσωρινή διαχείριση» του κράτους, με νέα εντολή που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μόσχα εισήγαγε κανόνες νωρίτερα εφέτος που της επιτρέπουν να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία εταιρειών από «μη φιλικές» χώρες. Αυτό έγινε αφότου πολλές εταιρείες διέκοψαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι τόσο η Danone όσο και η Carlsberg βρίσκονταν στη διαδικασία πώλησης των ρωσικών δραστηριοτήτων τους.

Τα μέτρα

Η ανακοίνωση αυτή έθεσε τις μετοχές της Danone Russia και της ζυθοποιίας Baltika που ανήκει στην Carlsberg υπό τον έλεγχο της ρωσικής εταιρείας ακινήτων Rosimushchestvo. Η Danone με έδρα τη Γαλλία, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης των ρωσικών της επιχειρήσεών τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ότι “επί του παρόντος ερευνά την κατάσταση”. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι “προετοιμάζεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της ως μετόχου της Danone Russia και τη συνέχεια των εργασιών της επιχείρησης”.

Η Carlsberg είπε ότι δεν έλαβε “καμία επίσημη ενημέρωση από τις ρωσικές αρχές σχετικά με το προεδρικό διάταγμα των συνεπειών για την Baltika Breweries”. Η Δανέζικη ζυθοποιία είπε επίσης ότι ολοκλήρωσε μια “εκτεταμένη διαδικασία” για τον διαχωρισμό της ρωσικής μονάδας από την υπόλοιπη εταιρεία. Τον περασμένο μήνα, υπέγραψε συμφωνία για την πώληση της Baltika Breweries αλλά δεν την είχε ακόμη ολοκληρώσει. “Μετά το προεδρικό διάταγμα, οι προοπτικές αυτής της διαδικασίας είναι πλέον εξαιρετικά αβέβαιες”, πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε μια εντολή που επιτρέπει στη Ρωσία να αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο των ξένων περιουσιακών στοιχείων, ως απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών που η Ρωσία είπε ότι ήταν “μη φιλικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο”. Επίσης, τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε ότι οι ρωσικές μονάδες δύο ενεργειακών εταιρειών – της γερμανικής Uniper και της Φινλανδικής Fortum, είχαν τεθεί υπό κρατικό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το BBC η Danone στη Ρωσία είναι η μεγαλύτερη γαλακτοκομική εταιρεία της χώρας, με περίπου 8.000 εργαζόμενους. Υπολογίστηκε ότι η πώληση της επιχείρησης θα είχε ως αποτέλεσμα ρεκόρ ύψους €1 δισ. για τη Danone. Εν τω μεταξύ, η Baltika, θυγατρική της Carlsberg, παράγει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες μπύρας στη Ρωσία, με 8.400 υπαλλήλους σε οκτώ εργοστάσια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Carlsberg.

Διαβάστε περισσότερα