Το Συμβούλιο των Ουλεμάδων (γνώστες του ισλαμικού ιερού νόμου) της Πνευματικής Διοίκησης των Μουσουλμάνων (DUM) της Ρωσικής Ομοσπονδίας προτείνει να απαγορευτεί στους μουσουλμάνους άνδρες στη Ρωσία να ασκούν την πολυγαμία και να ξαναπαντρεύονται στην περίπτωση που δεν σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών και παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας στην οικογένεια. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στο πρακτορείο TASS ο Ιλντάρ Αλιαουτντίνοφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου και μουφτής της Μόσχας.

Η απόφαση σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο

Το Συμβούλιο των Ουλεμάδων ανακοίνωσε στον επίσημο ιστότοπό του ότι καταρτίζεται μια (Fatwa) φατούα (απόφαση ή διάταξη σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο) σχετικά με την «Πολυγαμία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», η οποία αποσκοπεί στη ρύθμιση των κανόνων για τους θρησκευτικούς νέους γάμους και τη διατήρηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών στην κοινωνία.

«Η βασική προϋπόθεση για να είναι επιτρεπτή η πολυγαμία στο Ισλάμ είναι η δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των συζύγων. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι το ξεχνούν αυτό, ή δεν το κάνουν συνειδητά. Η σημερινή πραγματικότητα αποκαλύπτει μια πραγματικότητα όπου τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται κατάφωρα και δεν υπάρχει καμία συνέπεια για τον σύζυγο. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο των Ουλεμάδων πιστεύει ότι εάν δεν τηρούνται οι όροι της ισότητας και της δικαιοσύνης, απαγορεύεται σε έναν άνδρα να ξαναπαντρευτεί», δήλωσε ο Αλιαουτντίνοφ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επικείμενης φατούα.

Ο Μουφτής παραδέχθηκε ότι η πρακτική της πολυγαμίας υπάρχει και «γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη» στις ρωσικές περιοχές με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως είναι το Ταταρστάν, η Τσετσενία, η Καρατσάι-Τσερκεσία και άλλες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως εξήγησε ο Αλιαουτντίνοφ, η σύγχρονη ρωσική κοινωνία αναγνωρίζει νομικά μόνο έναν επίσημα καταχωρημένο γάμο, ο οποίος είναι ο μόνος τύπος γάμου που καλύπτεται από το αστικό και οικογενειακό δίκαιο. Σε έναν λεγόμενο πολιτικό γάμο, ανέφερε, ένας άνδρας και μια γυναίκα δεν έχουν συζυγικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ακριβώς ότι οι επόμενοι γάμοι μετά τον πρώτο επίσημο γάμο δεν έχουν νομική ισχύ. Τα δικαιώματα της γυναίκας σε έναν τέτοιο γάμο και των παιδιών που γεννιούνται από αυτόν μπορεί να μην προστατεύονται. Μερικές φορές οι γυναίκες δεν έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς πρέπει να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των παιδιών τους σε περίπτωση διαζυγίου ή θανάτου του συζύγου τους», δήλωσε ό ίδιος, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ανάγκη ρύθμισης αυτών των διαδικασιών και σε νομικό επίπεδο.

Ο Αλιαουτντίνοφ είπε επίσης ότι η φατούα (fatwa) θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα ακόμη για να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια θα δημοσιευτεί σε ανοικτές πηγές. Παράλληλα τόνισε ότι ο κύριος σκοπός του εγγράφου είναι να αποσαφηνίσει λεπτομερώς τα ζητήματα της πολυγαμίας και να ρυθμίσει τη διαδικασία των θρησκευτικών γάμων από ισλαμική άποψη. «Η πολυγαμία είναι δικαίωμα ενός μουσουλμάνου, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με τη σωστή πρόθεση και με πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του», κατέληξε.