Τα νοσοκομεία της Μόσχας δεν θα νοσηλεύουν τακτικά πολίτες που δεν έχουν έχουν εμβολιαστεί κατά του  κορωνοϊού. Το μέτρο εισήχθη προσωρινά από το τμήμα υγείας της πρωτεύουσας της Ρωσίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος. Δικηγόροι ιατρικού δικαίου θεωρούν την απόφαση αντισυνταγματική, καθώς είναι γεμάτη παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών για εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη που εγγυάται το κράτος.

“Ένα άτομο στο νοσοκομείο, λόγω της κατάστασης της υγείας του και της ασθένειας που προκάλεσε τη νοσηλεία, a priori έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για τέτοιους ασθενείς, ο κορωνοϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Είναι αδύνατο να αποκλειστούν οι επαφές στο χώρο του νοσοκομείου και να απομονωθεί κάθε ασθενής. Επομένως, ο κίνδυνος μόλυνσης, σε περίπτωση εισαγωγής του ιού στο νοσοκομείο είναι αυξημένος ” δήλωσε το Υπουργείο Υγείας.

Εάν πριν από μία εβδομάδα 130 ασθενείς την ημέρα μεταφέρθηκαν από νοσοκομεία σε νοσοκομειακούς ασθενείς, τότε την προηγούμενη ημέρα ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων έφτασε τους 200.

Στην πόλη, στις 18 Ιουνίου, εντοπίστηκαν 9.056 κρούσματα κορωνοϊού, αυτή είναι η μέγιστη τιμή για όλη την περίοδο της πανδημίας. Το μεταλλαγμένο ινδικό στέλεχος βρέθηκε σχεδόν στο 90% αυτών που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της νέας επιδημίας στη Μόσχα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιανίν στο “Ρωσία 1”.

Πώς θα παρέχεται ιατρική περίθαλψη ρουτίνας;

Τώρα, στα νοσοκομεία της Μόσχας, οι ασθενείς θα ελεγχθούν για το αν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού πριν από την προγραμματισμένη νοσηλεία.

Όσοι έχουν αντενδείξεις για εμβολιασμό δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν – θα νοσηλευτούν σε κάθε περίπτωση. Η παρουσία αντενδείξεων θα καθοριστεί από τον γιατρό του νοσοκομείου πριν από τη νοσηλεία.

Οι νέοι κανόνες δεν θα ισχύουν για την προγραμματισμένη νοσηλεία ασθενών με καρκίνο και αιματολογικές ασθένειες, για αντικαρκινική θεραπεία και για ανακουφιστική φροντίδα.

Οι υπόλοιποι ασθενείς θα νοσηλεύονται μόνο αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή εάν υπάρχει αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης που επιβεβαιώνει την παρουσία αντισωμάτων IgG άνω των 10. , και IgM αντισώματα λιγότερο από δύο. Τέτοιοι δείκτες δείχνουν ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2.

Οι προγραμματισμένοι νοσοκομειακοί ασθενείς θα σταλούν πρώτα σε καραντίνα, όπου θα πραγματοποιήσουν τομογραφία των πνευμόνων και κατά τις πρώτες ημέρες νοσηλείας, θα ληφθεί δείγμα από το λαιμό και τη μύτη για εξέταση PCR.

Και μόνο μετά από αρνητικό αποτέλεσμα θα ξεκινάει η προγραμματισμένη θεραπεία, με την τοποθέτηση του ασθενούς σε εξειδικευμένο τμήμα.

Εάν το τεστ PCR δείξει θετικό αποτέλεσμα σε νοσοκομειακό εμβολιασμένο ασθενή, σύμφωνα με εσωτερική διαταγή, θα φύγει αμέσως από το νοσοκομείο και θα ακολουθήσει θεραπεία εκτός νοσοκομείου.

Εάν η κατάσταση του ασθενούς για την υποκείμενη ασθένεια επιδεινωθεί και χρειάζεται ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης, θα μεταφερθεί στο τμήμα παρακολούθησης.

Τα νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν την ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης. Θα παρέχεται σε όλους τους κατοίκους της Μόσχας, χωρίς εξαίρεση, τόνισε το Υπουργείο Υγείας.