Μπορεί να το ρούβλι να μην το δείχνει, ωστόσο οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας φαίνεται ότι λειτουργούν και προκαλούν έντονη ανησυχία στην κεντρική τράπεζα.
Σε μια αποκαλυπτική μαρτυρία ενώπιον του κοινοβουλίου της Δούμας, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (CBR) Ελβίρα Ναμπιουλίν είπε στους νομοθέτες της χώρας ότι έπρεπε να επιστρατεύσει κάθε εργαλείο που είχε στη φαρέτρα της μόνο και μόνο για να αποτρέψει μια πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας επηρέασαν την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνωσαν τη ζήτηση για ξένα νομίσματα και προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, εκροές μετρητών από τις τράπεζες και αύξηση της ζήτησης για αγαθά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, όπως αποκαλύπτει το Fortune.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της CBR στο κοινοβούλιο, η Ναμπιουλίνα ζωγράφισε στους νομοθέτες μια εικόνα για το πόσο ζοφερή ήταν η κατάσταση που αντιμετώπιζε.
Οι καταθέτες απέσυραν 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καταβροχθίζοντας τα τραπεζικά κέρδη ενός έτους και το ένα τρίτο του συσσωρευμένου κεφαλαίου τους.
Χωρίς την επιβολή αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων, θα υπήρχε «μια σειρά από χρεοκοπίες και ένα φαινόμενο ντόμινο» σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστήριξε.
«Ξεκίνησαν ξανά οι διακοπές αποπληρωμής των δανείων. Επί του παρόντος, η ζήτηση για αυτά είναι συγκρίσιμη με τον πρώτο μήνα [του] lockdown του 2020».
Έχουν επίσης χορηγηθεί πολυάριθμα μορατόριουμ που διευκολύνουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για τις τράπεζες, με τους λογιστές να επιτρέπεται ουσιαστικά να παγώνουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς τους σε τεχνητά υψηλά επίπεδα πριν από την κρίση.
«Η σημερινή κλίμακα της ρυθμιστικής χαλάρωσης είναι άνευ προηγουμένου», παραδέχτηκε, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά τα μέτρα χαλάρωσης δεν θα ήταν ανάλογα με την κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονταν.
Δεδομένου ότι οι ξένοι αντασφαλιστές ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους με ρωσικές εταιρείες, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να αυξήσει το εγγυημένο κεφάλαιο στη ρωσική Εθνική Αντασφαλιστική εταιρεία 10 φορές για να διασφαλίσει ότι υπήρχαν αρκετά αποθέματα για την κάλυψη των ασφαλισμένων ζημιών.