Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, κατά 300 μονάδες βάσης στο 11%, μετά από έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή και δήλωσε ότι βλέπει περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις φέτος, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται από τα υψηλά άνω των 20 ετών και η οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την έκτακτη συνεδρίαση αφότου είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 14% τον Απρίλιο, λίγες εβδομάδες μετά την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων στο 20% που προκλήθηκε από την κίνηση της Ρωσίας να εισβάλλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Έρχονται περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει τώρα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 900 μονάδες βάσης σωρευτικά από τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι «διατηρεί ανοιχτή την προοπτική μείωσης των βασικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της».

«Η πληθωριστική πίεση μειώνεται λόγω της δυναμικής της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου καθώς και της αισθητής πτώσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία εξακολουθούν δημιουργούν προκλήσεις, αλλά οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν κάπως μειωθεί, ενισχύοντας τα περιθώρια για χαλάρωση ορισμένων μέτρων ελέγχου κεφαλαίων, ανέφερε.