Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «απάντησε» την Τετάρτη στον Πάπα Φραγκίσκο, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε λάθος τόνο, όταν προέτρεψε τον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Πούτν, προειδοποιώντας το Βατικανό ότι τέτοια σχόλια θα έβλαπταν τον διάλογο μεταξύ των εκκλησιών.

Ο Φραγκίσκος δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera ότι ο Κύριλλος, ο οποίος έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τόνισε ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συνομιλία του Φραγκίσκου με τον Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε έναν τέτοιο τόνο.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε έναν λανθασμένο τόνο για να μεταφέρει το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας», δήλωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν ανέφερε ρητά το σχόλιο για το «παπαδοπαίδι»

«Τέτοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απαραίτητος αυτή τη στιγμή» συμλήρωσε η ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο 75χρονος Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, βλέπει τον πόλεμο σαν μια «ασπίδα» απέναντι στη Δύση που θεωρεί παρακμιακή, ιδίως όσον αφορά την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.

Ο 85χρονος Φραγκίσκος έχει ζητήσει να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Πούτιν για την Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει συμφωνία γι’ αυτό.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας ανέφερε ότι ο Κύριλλος είπε στον Πάπα Φραγκίσκο στις 16 Μαρτίου ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης απέτυχαν να περιγράψουν με ακρίβεια την κατάσταση στην Ουκρανία, ένα συχνό «παράπονο» που εκφράζουν συχνά πυκνά από το Κρεμλίνο.