Ένα ρωσικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση για δύο μήνες τον Αμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Wall Street Journal Ιβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, σε μια πρωτοφανή τέτοιου είδους υπόθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

«Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς Ι τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (…), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η κράτησή του μπορεί να παραταθεί στο τέλος αυτής της περιόδου.

Σε ανακοίνωση που επικαλείται το Interfax, η FSB ανέφερε ότι “σταμάτησε τις παράνομες δραστηριότητες του Αμερικανού πολίτη Έβαν Γκέρσκοβιτς, γεννημένου το 1991, ανταποκριτή του γραφείου της Μόσχας της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος είναι ύποπτος για κατασκοπεία προς όφελος της αμερικανικής κυβέρνησης”.

Κανένα σχόλιο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο από την εφημερίδα, σημειώνει το Reuters.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε αναλάβει “από την αμερικανική πλευρά” τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με “τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του στρατιωτικού αμυντικού συμπλέγματος”. Δεν παρείχε κανένα στοιχείο σχετικά.