Η διαταγή Πούτιν στην στρατιωτική διοίκηση να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής σε ετοιμότητα – αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα.
Μπλοφάρει ή όχι ο Ρώσος Πρόεδρος, ο εφιάλτης για ένα πυρηνικό πόλεμο ξύπνησε
Ποιο είναι όμως το πρωτόκολλο για να ξεκινήσει μια πυρηνική επίθεση;
Σύμφωνα με το Reuters, ένα έγγραφο του 2020 με τον τίτλο «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Πυρηνική Αποτροπή» αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος παίρνει την απόφαση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ένας μικρός χαρτοφύλακας, γνωστός ως Cheget, βρίσκεται πάντα κοντά στον πρόεδρο, συνδέοντάς τον με το δίκτυο διοίκησης και ελέγχου των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας. Το Cheget δεν περιέχει κουμπί πυρηνικής εκτόξευσης, αλλά μεταδίδει εντολές εκτόξευσης στην κεντρική στρατιωτική διοίκηση.
Αν ο Πούτιν δεν δώσει την έντολή τι γίνεται;
Πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης έχει το ρωσικό Γενικό Επιτελείο και μπορεί να τους στείλει σε μεμονωμένους διοικητές όπλων, οι οποίοι στη συνέχεια θα εκτελέσουν τις διαδικασίες εκτόξευσης. Η διαδικασία επίσης μπορεί να γίνει μέσω ενός εφεδρικού συστήματος γνωστού ως Perimetr, το οποίο επιτρέπει στο Γενικό Επιτελείο να ξεκινήσει απευθείας την εκτόξευση πυραύλων παρακάμπτοντας όλα τα άμεσα διοικητικά σημεία.
Τι μπορεί να σημαίνει το «σε ετοιμότητα»
Η ακριβής φράση του Πούτιν ήταν πως τα «αποτρεπτικά όπλα» της χώρας τέθηκαν σε ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας»
Την επόμενη μέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές πυραυλικές δυνάμεις της είχαν τεθεί σε «ενισχυμένη» μάχιμη υπηρεσία. αφήνοντας ωστόσο τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες σε αμηχανία σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει καθώς τέτοιοι όροι δεν υπάρχουν στο πυρηνικό δόγμα της χώρας.
Ο Pavel Podvig, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό, ανέφερε στο Twitter ότι η εντολή μπορεί να σημαίνει άνοιγμα των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων για οποιαδήποτε ενδεχόμενη εντολή εκτόξευσης, ή απλώς ότι οι Ρώσοι πρόσθεσαν προσωπικό στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις.
Οι Ρωσικοί κανόνες για την χρήση πυρηνικών
Το δόγμα του 2020 παρουσιάζει τέσσερα σενάρια που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων:
– Χρήση πυρηνικών όπλων ή όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της·
-Δεδομένα που καταδυκνείουν την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με στόχο τη Ρωσία ή τους συμμάχους της·
-Επίθεση σε κρίσιμες κυβερνητικές ή στρατιωτικές τοποθεσίες που θα υπονόμευαν τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας
-Χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας “όταν η ύπαρξη του κράτους βρίσκεται σε κίνδυνο”.
Τι πυρηνικές δυνατότητες έχει η Ρωσία
Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι η Ρωσία έχει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Από αυτές οι 1.588 έχουν αναπτυχθεί και είναι έτοιμες για χρήση. Οι πύραυλοί της μπορούν να εκτοξευθούν από την ξηρά, από υποβρύχια και από αεροπλάνα. Ο Πούτιν επέβλεψε μια «άσκηση» των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας στις 19 Φεβρουαρίου λίγο πριν διατάξει στρατεύματα στην Ουκρανία.