Ο τελευταίος εν ζωή πρωτεργάτης του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991, πέθανε χθες σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε ένας Ρώσος ανώτερος αξιωματούχος.

«Ο Όλεγκ Ντμίτριεβιτς Μπακλάνοφ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της διαστημικής μας βιομηχανίας και υπουργός Μηχανολογίας της ΕΣΣΔ, απεβίωσε σήμερα», δήλωσε στο Twitter ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Λίγο γνωστός στο εξωτερικό, εκτός από εκείνο το συμβάν, ο Όλεγκ Μπακλάνοφ ήταν ένας από τους οκτώ ανώτερους Σοβιετικούς αξιωματούχους που βρέθηκαν πίσω από την απόπειρα εκδίωξης του τότε ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, από την εξουσία, σε μια απόπειρα που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου 1991.

Με επικεφαλής τον αρχηγό της KGB και τον υπουργό Άμυνας που έκριναν το πραξικόπημα ως το έσχατο μέσο «διάσωσης» της Σοβιετικής Ένωσης, αυτοί οι υποστηρικτές της «σκληρής» γραμμής θεώρησαν ότι ο Γκορμπατσόφ είχε προχωρήσει υπέρμετρα με τις μεταρρυθμίσεις του στη Σοβιετική Ένωση.

Οι πραξικοπηματίες είχαν τότε διαβεβαιώσει πως ο Γκορμπατσόφ ήταν «ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας». Είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, είχαν επαναφέρει τη λογοκρισία και είχαν φέρει άρματα μάχης μέσα στη Μόσχα.

Το πραξικόπημα απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν τρεις ημέρες αργότερα, όμως τα γεγονότα αυτά σφράγισαν την τύχη της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήταν ήδη εξασθενημένη από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας στις δημοκρατίες και θα διαλυθεί τελικά τον Δεκέμβριο του 1991.

Ρωσία: Πέθανε ο τελευταίος εν ζωή πρωτεργάτης του πραξικοπήματος του 1991

Όλεγκ Μπακλάνοφ

Ο Όλεγκ Μπακλάνοφ, γεννημένος το 1932, ήταν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Άμυνας παρά τω προέδρω της ΕΣΣΔ τη στιγμή της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Από το 1983 έως το 1988, διετέλεσε υπουργός Μηχανολογίας και υπό αυτήν την ιδιότητα επέβλεψε διάφορα σοβιετικά διαστημικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού, εμβληματικού διαστημικού λεωφορείου Μπουράν.

Φυλακίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 1993 και έπειτα αμνηστεύθηκε το 1994.

Ένας από τους βασικούς πρωταίτιους του αποτυχημένου πραξικοπήματος, τότε υπουργός Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης, ο Ντμίτρι Γιαζόφ, πέθανε πέρυσι σε ηλικία 95 ετών.