Τεράστιες ουρές σχηματίζονται στα τελευταία καταστήματα McDonald’s που είναι ακόμα ανοικτά στη Ρωσία, με τους Ρώσους να δηλώνουν ότι περιμένουν για να απολαύσουν ίσως το τελευταίο τους Big Mac.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα χάμπουργκερ στον κόσμο κατεβάζει ρολά στη Ρωσία μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, και γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα brand που εγκαταλείπει τη χώρα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η αποχώρηση των McDonald’s κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία της αμερικανικής εταιρείας που ξεκίνησε όταν άρχισε να σερβίρει τα μπέργκερ της στη Ρωσία ως σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού.

Η εταιρεία είχε ήδη αποφασίσει να κλείσει προσωρινά τα εστιατόρια της στη χώρα τον Μάρτιο.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το εστιατόριο στην πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας, που έσπασε παγκόσμια ρεκόρ όταν εγκαινιάστηκε στις 31 Ιανουαρίου 1990, καθώς περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έκαναν ουρές γύρω από το τετράγωνο για ένα Big Mac που κόστιζε 3 ρούβλια.

«Τα McDonald’s λειτουργούν σε λίγα μέρη τώρα», αναφέρει στο Reuters η 32χρονη Ιρίνα, η οποία βρισκόταν σε ουρά στο υποκατάστημα στο σταθμό Λένινγκραντσκι της Μόσχας, από όπου τα τρένα κατευθύνονται βόρεια προς την Αγία Πετρούπολη. «Μου λείπουν τα McDonald’s, οπότε όταν πηγαίνω στην Αγία Πετρούπολη, περνάω και προσφέρω στον εαυτό μου ένα Big Mac».

Η McDonald’s σχεδιάζει να πουλήσει το 84% των σχεδόν 850 εστιατορίων της στη Ρωσία σε έναν ντόπιο αγοραστή. Το μέλλον των υπόλοιπων εστιατορίων, που δεν ελέγχονται απευθείας από την εταιρείας παραμένει ασαφές.

Δεν θα επιτρέπεται στους νέους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν το όνομα, το λογότυπο, την επωνυμία και το μενού της Mcdonald’s.

«Διάβασα χθες ότι τα McDonald’s κλείνουν σύντομα και ανοίγουν με νέο όνομα, οπότε έτρεξα εδώ σήμερα για να αγοράσω το αγαπημένο μου cheeseburger, milkshake και πατάτες τηγανιτές», αναφέρει η 21χρονη Άλα, εκφράζοντας ανησυχίες ότι μετά το rebranding η ποιότητα θα χειροτερέψει.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, κάποιοι οδηγούν επί ώρες διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να βρουν ανοικτό κατάστημα

Τα τελευταία χρόνια, τα McDonald’s έχουν γίνει μια από τις πιο προσιτές και γρήγορες επιλογές για μεσημεριανό γεύμα στη Ρωσία. Με βάση τον δείκτη Big Mac του περιοδικού The Economist, ο οποίος δείχνει την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, το ρούβλι ήταν το πιο υποτιμημένο νόμισμα στις αρχές Φεβρουαρίου 2022.

«Το να στέκεσαι σε μια ουρά για λίγο δεν πρέπει να μας φοβίζει, αν θυμηθεί κανείς πόση ώρα στεκόμασταν τη δεκαετία του ’90”, είπε ο Ιβάν Τουμανόφ, 45 ετών, ο οποίος περίμενε επίσης στην ουρά στο σταθμό Λένινγκραντσκι. «Ας απολαύσουμε σήμερα μια γεύση της Δύσης».

Επίσης, κάποιοι προμηθεύτηκαν ήδη μεγάλες ποσότητες σε μπέργκερ τα οποία έχουν καταψύξει, είτε για μελλοντική προσωπική χρήση, είτε για να να πουλήσουν αργότερα στη μαύρη αγορά