Νεκρός βρέθηκε στο διαμέρισμά του στη Μόσχα ο Γκριγκόρι Κλινίσοφ, πυρηνικός φυσικός και ένας από τους δημιουργούς της θερμοπυρηνικής βόμβας της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο 92χρονος έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, καθώς, δίπλα του, βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας.

Η θερμοπυρηνική βόμβα, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1955, ήταν τόσο ισχυρή που το ωστικό κύμα από την έκρηξή της, έσπασε παράθυρα σε ακτίνα 240 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Ο Κλινίσοφ, αργότερα, συνέβαλε και στην ανάπτυξη βομβών νέας γενιάς, όπως οι βόμβες υδρογόνου.

Οι δηλώσεις Πούτιν

Η είδηση του θανάτου του 92χρονου επιστήμονα έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων Πούτιν περί χρήσης, από τη Ρωσία, των νέων ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat, πολύ σύντομα. Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τις δηλώσεις του, τόνισε και τη σημασία που έχουν για τη χώρα του τα πυρηνικά όπλα από γη, αέρα ή θάλασσα. «Το πιο σημαντικό θέμα εδώ είναι η ανάπτυξη της πυρηνικής τριάδος, η οποία είναι μια εγγύηση σημαντική για τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας και την παγκόσμια σταθερότητα», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε περισσότερα