Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση που είχαν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα.

Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, την οποία το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει, ενώ επέκρινε αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κ. Λαβρόφ έφθασε στην Τουνσί (ανατολικά), όπου θα διεξαχθεί ως αύριο Πέμπτη σύνοδος των επτά χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (εκτός της Ρωσίας και της Κίνας: του Πακιστάν, του Ιράν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν), ανέφερε η ρωσική πρεσβεία μέσω Weibo.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν εκ νέου την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, αναμένεται επίσης να πάρει μέρος στη σύνοδο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Παράλληλα, πρόκειται να διεξαχθεί σύνοδος του «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, καθώς και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.