«Μαύρος» ήταν ο Νοέμβριος για τη Ρωσία. Με 87.527 θανάτους από την πανδημία σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, ακόμα και ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τον ιό ως απειλητικό για το μέλλον της χώρας. Η Ρωσία έχει καταγράψει 625.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας και βρίσκεται, πια, στη δεύτερη θέση της κατάταξης πίσω από τις ΗΠΑ.

Το ρεκόρ των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού παρά την άπλετη προσφορά του ρωσικού εμβολίου. Τα στατιστικά αυτά, μάλιστα, καταγράφηκαν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, η οποία έχει δημιουργήσει νέο παγκόσμια πανδημικό κύμα.

Περίπου το 62% των Ρώσων έχουν αντισώματα, είτε μέσω νόσησης είτε εμβολιασμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Όσο για το μειωμένο κατά μία 10ετία προσδόκιμο ζωής των Ρώσων πολιτών, ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε πως «τα ποσοστά θνησιμότητας και η μείωση του προσδόκιμου ζωής αποτελούν ένα από τα κύρια εθνικά προβλήματά μας. Είτε το δει κανείς από την ουμανιστική πλευρά του, είτε από τη γεωπολιτική του, ένας πληθυσμός μόνο 146 εκατομμυρίων σε τόσο μεγάλη χώρα είναι εξαιρετικά προβληματικός».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax η θνησιμότητα στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 17% το Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Σημειωτέον πως η χώρα καθυστερεί αρκετά στην έκδοση των επίσημων στοιχείων, ενώ τα στοιχεία των κέντρων αναφοράς υστερούσαν κατά πολύ των επίσημων όσον αφορά τα κρούσματα.

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων στη Ρωσία έχει μειωθεί στο ήμισυ του ζενίθ του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την επικεφαλής του αντίστοιχου ρωσικού ΕΟΠΥΥ, Anna Popova, η «Όμικρον» δεν έχει γίνει ακόμα η κύρια μετάλλαξη που κυριαρχεί στη χώρα, κάτι πολύ ανησυχητικό εάν αναλογιστεί κανείς τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. 

Για τον Dmitry Kobak, ερευνητή του Tübingen University της Γερμανίας «ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία θα ξεπεράσει συνολικά το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2021. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί 700.000 θάνατοι στη χώρα μόλις το 2021».