Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπηρεσία Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ ότι η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας απέστειλε στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο «ερωτήματα ομάδας βουλευτών της Κρατικής Δούμας σχετικά με την οργάνωση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πηγές στη Λευκωσία χαρακτηρίζουν προβοκατόρικη τη κίνηση της Μόσχας καθώς η εισαγγελία της χώρας κρύβεται πίσω από τρεις βουλευτές, οι οποίοι δεν φημίζονται για τη σοβαρότητα τους. Πρόκειται για τον Αντρέι Κράσοφ του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», του Πούτιν, του Νικολάι Χαριτόνοφ του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Γιάνα Λαντράτοβα του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία». Στους τρεις προστίθεται και ο γνωστός ακροδεξιός συμβουλάτορας του Πούτιν Αλεξάντερ Ντούγκιν, και ο φιλορώσος πρώην βουλευτής της Ουκρανίας Αντρέι Ντέρκατς.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν καλέσει τις ρωσικές Αρχές να διερευνήσουν την πιθανή εμπλοκή προσώπων και μηχανισμών, που βρίσκονται στο εξωτερικό, στην οργάνωση και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream-1 και Nord Stream-2, χωρίς να εξηγούν πώς μπορεί να εμπλέκεται η Κύπρος ή άλλες χώρες.

Η εποπτεύουσα Αρχή των Ρώσων εισαγγελέων εξέφρασε στην ανακοίνωσή της την ελπίδα ότι «οι συνάδελφοι από τις χώρες αυτές θα προσεγγίσουν με καλή πίστη» την εξέταση των αιτημάτων αυτών και «θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας του 1999 και τη Διεθνή Σύμβαση για την Αντιμετώπιση των Τρομοκρατικών Βομβιστικών Επιθέσεων του 1997 για τη διερεύνηση των παρεχόμενων πληροφοριών, τη συνδρομή στη συγκέντρωση των απαραίτητων για την έρευνα αποδεικτικών στοιχείων».

Διαβάστε ακόμη: