Στρατοδικείο στη Μόσχα καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη έναν άνδρα, αφού τον έκρινε ένοχο για απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου εθνικιστή συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν με βόμβα που τοποθέτησε πέρυσι στο αυτοκίνητό του, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ο Αλεξάντερ Περμιακόφ, που έχει ρωσική και ουκρανική υπηκοότητα σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση στις 6 Μαΐου του 2023 κοντά στη ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Από την επίθεση ο Πριλέπιν υπέστη κατάγματα στα πόδια ενώ ο οδηγός του σκοτώθηκε.

Ο Περμιακόφ ομολόγησε το έγκλημα, λέγοντας ότι έδρασε με οδηγίες που έλαβε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) η οποία του υποσχέθηκε αμοιβή 20.000 δολαρίων για να φέρει εις πέρας τη δουλειά, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η SBU αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εμπλοκή της.


Ο ηλικίας 49 ετών Πριλέπιν, συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων, δηλώνει ανοιχτά στην ιστοσελίδα του, στο κανάλι του στο You Tube ή στο Telegram, όπου έχει 300.000 ακολούθους, ότι υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επί χρόνια είχε οργανώσει στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δυνάμεις που εκπροσωπούσαν τη Ρωσία και ηγείτο μιας στρατιωτικής ομάδας εκεί, ενώ σε συνέντευξή του το 2019 στο You Tube καυχιόνταν ότι η ομάδα «έχει σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Ο Πριλέπιν είναι ένα από τα πολλά διάσημα πρόσωπα στη Ρωσία που τάσσονται υπέρ του πολέμου και έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.

Η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του ακραίου εθνικιστή ιδεολόγου Αλεξάντερ Ντούγκιν, σκοτώθηκε κοντά στηνΜόσχα τον Αύγουστο του 2022, από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και η οποία όπως πιστεύουν πολλοί είχε στόχο τον πατέρα της.

Τον Απρίλιο του 2023 ο γνωστός Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρκσι σκοτώθηκε όταν ένα πακέτο που του έδωσαν σε καφέ στην Αγία Πετρούπολη εξερράγη. Τον Ιανουάριο, μια 26χρονη γυναίκα καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση για τη μεταφορά της βόμβας.

Διαβάστε ακόμη: