Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη ή αλλού και ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί, να πλήξει ή να εισβάλει στην Ουκρανία. Παράλληλα κάλεσε την Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τις στρατιωτικές ασκήσεις της με τη Λευκορωσία

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεδιπλωθεί στην Ευρώπη ή κάπου άλλου ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος. Δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες, Δεν θα επιτεθούμε, δεν θα πλήξουμε δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία» , δήλωσε ο Ριαμπκόφ μιλώντας στην λέσχη Valdai.

Ο Ριαμπκόφ, μιλώντας στα αγγλικά, δήλωσε ότι η απειλή της Ουκρανίας να ενσωματωθεί όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που αγγίζει την καρδιά των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Παράλληλα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Δύση να σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα και κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη καθώς όπως είπε «αυτό συνιστά για εμάς άμεση και απευθείας απειλή» ενώ χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση γύρω από την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Το Κίεβο νωρίτερα σήμερα ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον. Η Βρετανία είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαρματικά όπλα.

Ο Ριαμπκόφ καθησύχασε επίσης τις ΗΠΑ σχετικά με τις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για αυτές. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά τα γυμνάσια», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία μετέφερε στρατεύματα στη Λευκορωσία αυτή την εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες, όπως δήλωσε το Μινσκ, κοινές ασκήσεις τον επόμενο μήνα, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προετοιμάζει μια νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.