Το Lakhta Center II, συναγωνίζεται το νυν ψηλότερο κτίριο παγκοσμίως, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το οποίο έχει ύψος 828 μέτρα και έρχεται να πάρει τη θέση του τωρινού δεύτερου ψηλότερου κτιρίου που είναι ο Πύργος της Σαγκάης με ύψος 632μ.

Ο ιδιοκτήτης και αρχιτέκτονας του γραφείου Τόνι Κετλ σε δελτίο Τύπου, περιγράφει το νέο Lakhta Center ως είναι ένα πρότυπο βιώσιμου σχεδιασμού για τα παγκόσμια πολυώροφα έργα με τον σχεδιασμό να είναι τόσο αισθητικός όσο και λειτουργικός.

Το Lakhta Center II θα κτιστεί στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης, δίπλα στο αρχικό Lakhta Center, το οποίο είναι το υψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη, ύψους 462 μέτρων, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ενέργειας Gazprom. Θα διαθέτει 150 ορόφους και θα έχει τον μοναδικό χρησιμοποιούμενο όροφο παγκοσμίως, στα 590 μ.

Το κτίριο θα είναι πλέον ο βορειότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, ενώ θα έχει «περιστροφή» 90 μοιρών, από τη βάση του μέχρι την κορυφή, σαν μια στριφογυριστή βελόνα.

Το Lakhta Center II θα φιλοξενεί επαγγελματικά γραφεία, πολυτελή διαμερίσματα και κοινόχρηστοι χώροι χαλάρωσης, όπως και μία γκαλερί τέχνης.

Το κτήριο θα διαθέτει 87 ορόφους και θα έχει «περιστροφή» 90 μοιρών, από τη βάση του μέχρι την κορυφή!

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο «το νέο κτήριο θα είναι ένας ‘ναός’ βιώσιμου σχεδιασμού και θα έχει το καλύτερο σχεδιασμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης».