Πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για τον «θρυλικό» Ζοσέ Μουρίνιο, με τέταρτη διαφορετική ομάδα.

Ένα γκολ του Ζανιόλο ήταν αρκετό, καθώς ακολούθησε ρεσιτάλ τακτικής από τους «τζιαλορόσι» για να διατηρήσουν το προβάδισμα και να φθάσουν στην κορυφή του νεοσύστατου θεσμού.

Αμφότεροι οι αντίπαλοι παρουσίασαν από την αρχή του τελικού των Τιράνων δύναμη, πίεση, αποφασιστικότητα, ενώ δεν έλειψαν και τα σκληρά μαρκαρίσματα.

Πριν από τη συμπλήρωση ενός τετάρτου αγώνα, ο Μιχιταριάν αντικαταστάθηκε αναγκαστικά, καθώς η επιβαρυμένη του κατάσταση λόγω του πρόσφατου τραυματισμού που υπέστη, δεν του επέτρεψε να συνεχίσει.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, ωστόσο, για την Ρόμα. Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα που ήλθε από τον πάγκο, προσέφερε ισορροπία στον άξονα, βοηθώντας τον ιταλικό σύλλογο να επιβάλλει τον ρυθμό της.

Η πρώτη φάση του αγώνα μετετράπη σε γκολ. Ο Ζανιόλο, που βρέθηκε στην πλάτη του Τράουνερ, εκμεταλλεύθηκε υποδειγματικά την τοποθεσία του σώματός του και με υπέροχο πλασέ, «άνοιξε» το σκορ για να γίνει, παράλληλα, σε ηλικία 22 ετών και 327 ημερών, ο δεύτερος νεαρότερος Ιταλός σκόρερ σε τελικό κυπέλλων Ευρώπης.

Μέχρι την ανάπαυλα, επικράτησε το ίδιο σκηνικό. Αλληλοεξουδετέρωση δύο σκληροτράχηλων «μονομάχων», ένας τελικός με πολύ πάθος αλλά ελάχιστες ευκαιρίες.

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Ολλανδοί μεταμορφώθηκαν, προσπαθώντας συνεχώς να δημιουργήσουν ώστε να φθάσουν στο πολυπόθητο τέρμα της ισοφάρισης.

Η ομάδα του Ρότερνταμ «πάτησε» το γκάζι, ακολούθησαν απανωτές στατικές φάσεις προς τα «καρέ» του Ρουί Πατρίσιο και ο τελικός απέκτησε «άγρια» ομορφιά.

Στο 49’, από εκτέλεση κόρνερ και σέντρα στο πρώτο δοκάρι, ο Τράουνερ βρέθηκε κοντά στην… εξιλέωση, όμως η προβολή του σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι, ενώ στην εξέλιξη της φάσης, ο Πατρίσιο απομάκρυνε σε κόρνερ το σουτ του Νέλσον.

Η πίεση έγινε… ασφυκτική, στην επόμενη φάση ο Ντέσερς δεν πρόλαβε να βάλει το κεφάλι σε κενή εστία και να σκοράρει. Το κοινό της Φέγενορντ «ανέβασε» περαιτέρω την ομάδα του Σλοτ, η οποία είχε δεύτερο δοκάρι.

Το ευφυές τακουνάκι του Άουρσνες, είχε ως αποδέκτη τον Μαλάσια, με το αριστερό του βολέ να υποχρεώνει τον Ρούι Πατρίσιο σε εκπληκτική επέμβαση, με την μπάλα να πηγαίνει εν συνεχεία στο δοκάρι και να καταλήγει κόρνερ (50’).

Το ματς οδηγήθηκε στον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την αμυντική προσήλωση και την τακτική, ο σχηματισμός της Ρόμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς άρχισε να «κλείνει» τους διαδρόμους και η Φέγενορντ άρχισε σταδιακά να… ξεμένει από κουράγιο και δυνάμεις.

Η Ρόμα έλεγξε τον αγώνα στο τελευταίο δεκάλεπτο, «άγγιξε» το 2–0 με διαγώνιο σουτ του Πελεγκρίνι που απέκρουσε ο Μπίλοου (85’), με τη Φέγενορντ να «κατοικοεδρεύει» στην αντίπαλη περιοχή, αλλά να μη «βρίσκει» τον δρόμο για το γκολ που θα έστελνε τον τελικό στην παράταση.

Ρόμα (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρούι Πατρίσιο, Κάρσντορπ (89’ Βίνια), Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιες, Ζαλέφσκι (67’ Σπινατσόλα), Κριστάντε, Μιχιταριάν (17’ Σέρτζιο Ολιβέιρα), Πελεγκρίνι, Τζανιόλο (67’ Βερετού), Άμπραχαμ (89’ Σομουρόντοφ).

Φέγενορντ (Άρνε Σλοτ): Μπίλοου, Γκερτρούιντα, Τράουνερ (74’ Πέντερσεν), Σενέσι, Μαλάσια (88’ Γιάχανμπακς), Άουρσνες, Τιλ (59’ Τούρνστρα), Κοτσκού (88’ Βάλεμαρκ), Σινιστέρα, Νέλσον (74’ Λίνσεν), Ντέσερς.