Έναν αιώνα και μια δεκαετία ζωής συμπληρώνει το διάσημο έμβλημα της Rolls Royce ονόματι «Πνεύμα της Έκστασης».

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Φεβρουαρίου του 1911 όταν καταχωρίστηκε επίσημα ως πνευματική ιδιοκτησία της Rolls Royce.

Από τότε και μέχρι σήμερα κάθε υπερπολυτελές supercar που κατασκευάζεται στο Γκούντγουντ, την έδρα της βρετανικής εταιρίας, φέρει ως παράσημο στο μπροστινό του άκρο το «Πνεύμα της Έκστασης».

Εδώ και 110 χρόνια η μορφή του έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη. Διακρίνεται για την κομψότητα, την απλότητα, το κύρος και την ομορφιά που εκπέμπει. Το αγαλματίδιο της φτερωτής γυναίκας μοιάζει να απολαμβάνει τον άνεμο που θα έλεγε κανείς ότι έχει σμιλεύσει το σχήμα της.

Παρατηρώντας τη στάση του σώματός της αναρωτιέσαι αν η φτερωτή γυναίκα υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλείο των Rolls Royce ή αν είναι έτοιμη να πετάξει προς τον απέραντο ουρανό.

Η μορφή της προέρχεται από ένα χάλκινο αγαλματίδιο που δημιουργήθηκε το 1909. Είχε ονομαστεί «Ο Ψίθυρος», καθώς η φτερωτή γυναίκα είχε το δάχτυλο στα χείλη της. Ήταν έργο του γλύπτη και εικονογράφου Charles Sykes, ο οποίος το πρόσφερε στον εργοδότη του, τον λόρδο Montague του Beaulieu, για να διακοσμήσει την Rolls Royce. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι μέχρι τότε το έμβλημα της Rolls Royce ήταν απλά το διπλό R.

Σύμφωνα με την Rolls Royce αρχικά το αγαλματίδιο είχε ύψος 18 εκ., ωστόσο πλέον είναι μικρότερο, καθώς μειώθηκε στα 9,5 εκ. Η φτερωτή γυναίκα είναι «ιερή» και δεν επιτρέπει σε κανέναν κοινό θνητό να αγγίξει το «κορμί» της.

Στα σύγχρονα μοντέλα της Rolls Royce λοιπόν, αν κάποιος «ιερόσυλος» επιχειρήσει να κλέψει τη φτερωτή γυναίκα, τότε αυτή αμέσως βυθίζεται και η ειδική καταπακτή στο εμπρός καπό κλείνει.

Όταν τώρα ο σοφέρ ενεργοποιήσει τον κινητήρα, η φτερωτή γυναίκα αναδύεται με ομαλό και επιβλητικό τρόπο, χάρη σε έναν ειδικό μηχανισμό που είναι γνωστός ως «η άνοδος».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.