Ήταν 11 Αυγούστου του 2014 όταν ο αγαπημένος Αμερικανός ηθοποιός, και σταντ απ κωμικός, Ρόμπιν Μακ Λόριν Ουίλιαμς, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στα 63 του χρόνια. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν “αυτοκτονία από ασφυξία”.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς έδινε τη μάχη του με την κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια και είχε μάλιστα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Εκείνη την ημέρα που διάβασα για το τραγικό τέλος του, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η αριστουργηματική ταινία του 1989, “O Κύκλος των χαμένων ποιητών”.

Ο Ουίλιαμς σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του -αυτόν του αντικομφορμιστή καθηγητή Τζον Κίτινγκ που έλεγε “Carpe Diem” – “άδραξε τη μέρα”. Ένας άνθρωπος που προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό και θαυμασμό με το γοητευτικό του ρόλο και τις συμβουλές του κόντρα στο κατεστημένο και στην αγάπη για ζωή, στην πραγματική του ζωή δεν έδωσε το σωστό μάθημα στον εαυτό του…

Η μοναδική ταινία

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή Αγγλικών, του Τζον Κίτινγκ. Μας γυρνά πίσω, στο 1959, τότε που διδάσκει στο σχολείο, που ήταν και ο ίδιος μαθητής, στην Ακαδημία Γουέλτον. Οι μαθητές του ήταν παιδιά συντηρητικών οικογενειών.

Ο αντισυμβατικός καθηγητής τους μαθαίνει πώς να πάνε κόντρα στο κατεστημένο και πώς να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους. Για εκείνη την εποχή , ο τρόπος διδασκαλίας του ήταν εξαιρετικά ανορθόδοξος. Ο Κίτινγκ όμως είχε ένα μοναδικό τρόπο να μάθει στους νέους ότι την ποίηση δεν θα τη βρουν μόνο μέσα στα βιβλία αλλά και στη ζωή… Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι παιδιά θα το κάνει με τον δικό του τρόπο, και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα.

Η “διδασκαλία” του ανατρεπτικού καθηγητή διαδραματίζεται σε μια άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας, που ονομάζεται “Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών”.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr