Το αρχιτεκτονικό στούντιο BIG κέρδισε την έγκριση για να κατασκευάσει ένα στούντιο ταινιών ύψους 44 μέτρων στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, το οποίο πρόκειται να είναι το «πρώτο κάθετο κινηματογραφικό στούντιο στον κόσμο».

Το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό στούντιο 760.000 τετραγωνικών ποδιών, το οποίο έλαβε άδεια σχεδιασμού πέρυσι, θα κατασκευαστεί για την εταιρεία ανάπτυξης Wildflower Ltd με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Νέα Υόρκη αποκτά τα δικά της κινηματογραφικά στούντιο με την υπογραφή Ντε Νίρο

Η Wildflower Ltd συνεργάζεται με τον Αμερικανό ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον γιο του, μεσίτη ακινήτων Ραφαέλ Ντε Νίρο και την Αμερικανίδα παραγωγό ταινιών Τζέιν Ρόζενταλ.

«Ενώ η Νέα Υόρκη δεν είναι άγνωστη και πρωταγωνιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ιστορίες, αυτό το συγκρότημα παραγωγής σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ικανότητα της πόλης να δημιουργεί τις ιστορίες του μέλλοντός μας» λέει ο ιδρυτής της BIG, ο Δανός αρχιτέκτονας Μπιάρκε Ίνγκελς.

Η δομή θα περιέχει 11 ενότητες στούντιο που η καθεμία φιλοξενεί μια μεγάλη σκηνή καθώς και υποστήριξη παραγωγής που περιλαμβάνει καταστήματα, καμαρίνια και τεχνικούς χώρους. Το κτίριο θα είναι επενδυμένο με προκατασκευασμένα πάνελ από σκυρόδεμα που το χρώμα και το σχήμα τους θα δημιουργούν γεωμετρικά σχήματα στην πρόσοψη.

Δύο είσοδοι, η μία για πεζούς και η άλλη για παραδόσεις και επιμελητεία, θα πλαισιώνονται από καμπυλωτούς τοίχους που θα κατευθύνουν τη ροή προς το εσωτερικό. Πάνελ από ίνες τσιμέντου θα επενδύσουν το εσωτερικό των στούντιο δένοντάς το με τα τσιμεντένια πάνελ σε όλη την πρόσοψη.

Δυο βεράντες στην πρόσοψη θα παρέχουν στα στούντιο φυσικό φως, πρόσβαση στην κοντινή προκυμαία καθώς και θέα στον ορίζοντα του Μανχάταν.

Το κτίριο θα εξοπλιστεί με χώρους στάθμευσης και φόρτωσης, ενώ η οροφή θα περιλαμβάνει ένα σύστημα ηλιακών συλλεκτών 150.000 τετραγωνικών ποδιών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια “πανεπιστημιούπολη” δημιουργίας περιεχομένου παγκόσμιας κλάσης στο Κουίνς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wildflower Ltd, Άνταμ Γκόρντον.

Τα Wildflower Studios αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023.