Ο τραγουδιστής Ρόμπερτ Σιλβέστερ Κέλλυ τέθηκε υπό αυστηρή επίβλεψη σε ειδική πτέρυγα για έγκλειστους που ενδέχεται να έχουν αυτοκτονικές τάσεις, μετά την καταδίκη του σε 30 χρόνια φυλάκιση για εκβιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Η δικηγόρος του Kelly, Jennifer Bonjean, σε δήλωσή της στο People ανέφερε ότι η απόφαση να τοποθετηθεί ο πελάτης της σε αυτήν την πτέρυγα έγινε για «καθαρά τιμωρητικούς λόγους επειδή είναι κρατούμενος υψηλού προφίλ».

Πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση παραβιάζει τα δικαιώματά του. Τώρα, ο τραγουδιστής της R&B, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Robert Sylvester Kelly, μηνύει τις φυλακές MDC του Μπρούκλιν, το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται προς το παρόν, για την κίνηση αυτή και επισημαίνει ότι δεν έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Ισχυρίζεται δε ότι πρόκειται για μία «σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το People.

«Το MDC έχει μια πολιτική να βάζει άτομα υψηλού προφίλ υπό σκληρές συνθήκες της πτέρυγας για αυτοκτονικούς είτε είναι είτε όχι (αυτό έγινε πρόσφατα με την Γκισλέιν Μάξγουελ)», είπε η δικηγόρος του στο People.

«Το MDC Brooklyn διοικείται όπως διοικούνταν τα γκουλάγκ. Ο συνεργάτης μου και εγώ μιλήσαμε με τον κ. Kelly μετά την καταδίκη του και μας είπε ότι είναι ψυχικά καλά. Τη μόνη ανησυχία που εξέφρασε ήταν ότι παρόλο που ΔΕΝ είναι αυτοκτονικό άτομο, το MDC θα τον έβαζε σε φύλαξη της ειδικής πτέρυγας. Μόλις μηνύσαμε την MDC Brooklyn» πρόσθεσε.

Η ειδική πτέρυγα είναι μια κατάσταση εγκλεισμού τόσο σκληρή που «μπορεί και προκαλεί σοβαρή ψυχική βλάβη» σε έναν μη αυτοκτονικό κρατούμενο, υποστηρίζει η Bonjean στα δικαστικά έγγραφα.

«Οι τρόφιμοι ξεγυμνώνονται από τα ρούχα και τα εσώρουχά τους και ντύνονται με ένα ρούχο από υλικό που μοιάζει με το υλικό που χρησιμοποιούν οι μεταφορικές εταιρείες όταν τυλίγουν έπιπλα», υποστηρίζει η καταγγελία, προσθέτοντας ότι «οι κρατούμενοι συνήθως τοποθετούνται σε ένα μόνο κελί χωρίς κάγκελα κρεβατιού και δεν προσφέρονται αντικείμενα άνεσης».

«Δεν μπορούν να κάνουν ντους ή να ξυριστούν και μερικές φορές δεν τους δίνεται ούτε χαρτί υγείας. Τα γεύματα δεν παρέχονται με σκεύη, αναγκάζοντας τους κρατούμενους να τρώνε με τα χέρια τους. Δεν έχουν τη δυνατότητα να συμβουλευτούν αγαπημένα πρόσωπα ή πρόσωπα στήριξης. Και φυσικά παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Κατά ειρωνικό τρόπο, τα άτομα που βρίσκονται σε “φυλάκιο αυτοκτονίας” δεν λαμβάνουν καν ψυχιατρική φροντίδα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Εκπρόσωπος των σωφρονιστικών καταστημάτων, στο οποίο υπάγεται το MDC Brooklyn, είπε στο People ότι δεν μπορούσαν να σχολιάσουν άμεσα τη φυλάκιση της Kelly.

«Για λόγους ασφάλειας το Γραφείο Φυλακών (BOP) δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες περιορισμού ή τις πρακτικές εσωτερικής ασφάλειας για οποιονδήποτε συγκεκριμένο κρατούμενο», αναφέρει η δήλωση.

«Το BOP έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια όλων των κρατουμένων. Η ανθρώπινη μεταχείριση των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται σε μάς υπό κράτηση είναι κορυφαία προτεραιότητα. Το BOP δεν σχολιάζει εκκρεμείς διαφορές ή θέματα που αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας», καταλήγει η δήλωση.