«Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 85 ετών ο πατέρας του Robert Downey Jr.

Ο Robert Downey Sr. (Ρόμπερτ Ντάουνι ο πρεσβύτερος), σκηνοθέτης και πατέρας του ηθοποιού, Robert Downey Jr. (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ), πέθανε σε ηλικία 85 ετών στην Νέα Υόρκη.

Ο σταρ του Iron Man επιβεβαίωσε την είδηση θανάτου του πατέρα του με ανάρτησή του στο Instagram, σημειώνοντας ότι πέθανε «ήρεμα στον ύπνο του αφού υπέμεινε για πολλά χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες της νόσου Πάρκινσον».

Πέθανε ο πατέρας του Robert Downey Jr

Ο Robert Downey Jr χαρακτήρισε τον εκλιπόντα πατέρα του ως «έναν πρωτοπόρο αντισυμβατικό δημιουργό ταινιών που παρέμεινε εξαιρετικά αισιόδοξος καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του και μέσα στην ασθένειά του».

Ο Robert Downey ο πρεσβύτερος άρχισε σκηνοθετεί, να κάνει την παραγωγή και να γράφει το σενάριο underground cult ταινιών από τη δεκαετία του ’60.

Έργα του όπως το «Putney Swope» του 1969, του έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει γνωστός στο ευρύτερο κοινό, το οποίο σοκαρίστηκε από πολλά από αυτά που είδε στην ταινία, σύμφωνα με το Variety.

Στην ταινία οι θεατές παρακολουθούν όσα συμβαίνουν όταν ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών αποκτά ελευθερία κινήσεων σε διαφημιστική εταιρεία που διαχειρίζονται λευκοί.

Robert Downey Jr: Πέθανε ο πατέρας του ηθοποιού

Ο Robert Downey Sr. ήταν φανατικός αντικομφορμιστής και γύρισε τις περισσότερες από τις πρώτες παραγωγές του με χαμηλό προϋπολογισμό, «Balls Bluff» (1953), «Babo 73» (1964), «Chafed Elbows» (1966) και «No More Excuses» (1968). Οι επόμενες ταινίες του έγιναν πιο γνωστές, όπως το γουέστερν «Greaser’s Palace» του 1972 και η κωμωδία του 1980 «Mad Magazine Presents Up the Academy», στην οποία έχει και ρόλο πρωταγωνιστικό.

Επίσης, σκηνοθέτησε τις ταινίες «America», (1986), «Rented Lips» (1988) και «Too Much Sun» (1990).

Τα παιδιά του και πολλά από τα μέλη της οικογένειάς του, είχαν ρόλους στις ταινίες του.

Παντρεύτηκε τρεις φορές. Την πρώτη φορά με την Έλσι Αν Φορντ από το 1962 έως το 1982, τη δεύτερη φορά με τη Λόρα Ερνστ από το 1991 έως το 1994. Ο πρώτος από αυτούς τους γάμους κατέληξε σε διαζύγιο, ο δεύτερος στο θάνατο της Ερνστ. Η τρίτη σύζυγός του είναι η συγγραφέας Ρόουζμαρι Ρότζερς με την οποία παντρεύτηκε το 1998.