Η βρετανική startup fintech Revolut -μετά από τρία χρόνια- έλαβε προκαταρκτική τραπεζική άδεια με περιορισμούς από την Prudential Regulation Authority του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Revolut ζήτησε για πρώτη φορά την τραπεζική της άδεια το 2021, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλες καθυστερήσεις.
«Η σημερινή εξέλιξη είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη Revolut και για τους πελάτες μας. Είναι τεράστια ευθύνη να είσαι τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εργαστούμε ακατάπαυστα για να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την οικονομική ζωή όλων όσων χρησιμοποιούν τη Revolut», δήλωσε η CEO της Revolut στο Ηνωμένο Βασίλειο, Φραντσέσκα Καρλέσι.

Τι σημαίνει η άδεια για τη Revolut

Η τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει στη Revolut να λαμβάνει καταθέσεις πελατών και επίσης να εκδίδει προϊόντα όπως δάνεια και πιστωτικές κάρτες, όπως άλλες μικρές τράπεζες, για παράδειγμα η Monzo και η Starling, οι οποίες στοχεύουν να ανταγωνιστούν παραδοσιακούς τραπεζικούς παίκτες όπως η Barclays.

Ένα από τα βασικά ζητήματα σχετικά με την καθυστέρηση λήψης τραπεζικής άδειας ήταν ότι η μετοχική δομή της Revolut δεν συνάδει με τους κανόνες της PRA. Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από την εταιρεία να μετατρέψει τις έξι κατηγορίες μετοχών της σε κοινές μετοχές. Η Revolut έκτοτε το έλυσε αυτό, συνάπτοντας συμφωνία για την αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας της με την ιαπωνική SoftBank.

Η τραπεζική άδεια έρχεται αφότου τα οικονομικά της Revolut επανήλθαν σε ισχυρότερη βάση το 2023. Αυτόν τον μήνα, η εταιρεία ανέφερε κέρδη προ φόρων 438 εκατ. στερλινών για το 2023, από ζημιές 25,4 εκατ. στερλινών προ φόρων 2022. Τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 95% σε 1,8 δισ. από 920 εκατ. το 2022.

Διαβάστε ακόμη: