Στην επιβολή φόρου στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ για την άντληση εσόδων που θα χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και το επιτελείο του με κλιμάκιο της Ε.Ε.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες με βασικό αντικείμενο τα φαινόμενα των πολύ υψηλών τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές αυτές οι αυξήσεις, η πλευρά της Ε.Ε. απέτρεψε την επαναφορά του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά (ανώτατα έσοδα ανά τεχνολογία) που είχε εφαρμοστεί την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και η Ελλάδα επανέφερε ως αίτημα από τον Οκτώβριο με αφορμή την περιφερειακή κρίση τιμών του καλοκαιριού. Φάνηκε ωστόσο ανοιχτή στη χρήση δημοσιονομικών εργαλείων, κατευθύνοντας προς τη φορολόγηση των κερδών των παραγωγών. Η πλευρά της Επιτροπής φέρεται να ζήτησε από το ΥΠΕΝ ο φόρος που θα επιβληθεί να καλύπτει τη χειμερινή περίοδο, που σημαίνει να έχει διάρκεια τριών – τεσσάρων μηνών, να υπολογίζονται τα κόστη των επιδοτήσεων και σε κάθε περίπτωση ο τρόπος εφαρμογής να μην προκαλέσει ζημία στην αγορά.
Κατόπιν αυτού το ΥΠΕΝ «παγώνει» το σενάριο μιας μονομερούς απόφασης επιβολής πλαφόν στα έσοδα της χονδρεμπορικής αγοράς, επιδιώκοντας μια λύση σε συνεννόηση με την Κομισιόν. «Ποιο θα είναι το δημοσιονομικό εργαλείο είναι το αντικείμενο της συζήτησης που θα έχουμε μαζί τους. Δεν θέλουμε να πάμε σε κάτι άλλο που δεν θα είχε τη συναίνεση της Επιτροπής», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Σκυλακάκης. Η συναίνεση της Επιτροπής θεωρείται απαραίτητη για να διασφαλίσει τα μέτρα που θα ληφθούν από πιθανές προσφυγές της αγοράς. Η κυβέρνηση, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στις αρχές Δεκεμβρίου. «Αυτό που οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που τους αφορούν και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης στη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Επιτροπής. «Συζητούμε με την Επιτροπή τη δέσμευση της κυβέρνησης, που είναι να μην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές αυτές οι αυξήσεις. Συζητούμε τα εργαλεία με τα οποία θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο, εργαλεία που από την πλευρά της Επιτροπής υπάρχει μια διάθεση να είναι περισσότερο δημοσιονομικά και λιγότερο κανονιστικά σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς», σημείωσε αναφερόμενος στη συνάντηση.
Η άσκηση που έχει να λύσει το ΥΠΕΝ μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου έχει δύο σκέλη. Το πρώτο να υπολογίσει τη δαπάνη για τις επιδοτήσεις αφού δει πού θα «καθίσουν» οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά και τι ποσοστό από τις αυξήσεις θα απορροφήσουν οι πάροχοι, πολιτική που ακολούθησαν η ΔΕΗ και οι μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι τους προηγούμενους μήνες. Το δεύτερο και το πιο δύσκολο και πολύπλοκο σκέλος είναι η κάλυψη αυτής της δαπάνης μέσω ενός δημοσιονομικού εργαλείου, που φαίνεται να είναι η επιβολή φόρου στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεδομένου ότι ο φόρος δεν μπορεί να είναι αναδρομικός, σημαίνει ότι ακόμη και εάν το μέτρο «κλειδώσει» και νομοθετηθεί άμεσα, θα αφορά ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα και άρα δεν θα υπάρξουν άμεσα έσοδα. Το πώς θα υπολογιστούν τα κέρδη των παραγωγών χωρίς να έχουν δημοσιευθεί οι λογιστικές τους καταστάσεις είναι ένα ακόμη ζήτημα που καθιστά την άσκηση πολύπλοκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας φορολόγησης των κερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο της ενεργειακής κρίσης κράτησε πάνω από ένα χρόνο.
Το πώς θα κινηθούν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά τον χειμώνα είναι ο παράγοντας που θα κρίνει το εύρος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση των καταναλωτών. Οι προβλέψεις πάντως για ένταση του χειμώνα σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF προδιαγράφουν αυξητικές τάσεις. Τις τελευταίες ημέρες πάντως παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στην ελληνική αγορά η μέση τιμή της μεγαβατώρας υποχωρεί σήμερα στα 98,37 ευρώ και η μέση χονδρεμπορική τιμή Νοεμβρίου (μέχρι τις 23 του μηνός) στα 137,82 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
- Κάηκε οριστικά το σενάριο που ήθελε τον Καραμανλή υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- H Deutsche Telekom αφού έδιωξε τον Τσαμάζ, ξήλωσε και όλο το επιτελείο του στον ΟΤΕ
- Ιντραλότ: Το ταξίδι στη Νέα Υόρκη κρύβει εκπλήξεις και φέρνει επιτυχίες, σε όλα τα επίπεδα
- National Geographic: Αυτές είναι οι 20 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς