Μέχρι το Σάββατο 20 Αυγούστου, οι πάροχοι ενέργειας καλούνται να προβλέψουν τις τιμές του Σεπτεμβρίου έχοντας υποστεί την ψυχρολουσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τις απανωτές παρεμβάσεις της στα πάγια και τις χρεώσεις στις τιμές του ρεύματος, με στόχο να ξεμπερδέψει το κουβάρι των τιμολογίων που προκάλεσε σύγχυση και νέο προβληματισμό στους καταναλωτές.

Στα τιμολόγια Αυγούστου που διαμορφώθηκαν στις 25 Ιουλίου, οι εταιρείες ενσωμάτωσαν όλα τα ρίσκα των διεθνών τιμών, ανεβάζοντας μάλιστα κάποιοι σε δυσθεώρητα επίπεδα την τιμή της κιλοβατώρας, με αποτέλεσμα μεγάλες διακυμάνσεις τιμών που ξεκίνησαν από 0,48 ευρώ η κιλοβατώρα (ΔΕΗ) και έφτασαν το 1 ευρώ (Elpedison). Αφαιρουμένης της γενναίας κρατικής επιδότησης (0, 337 ευρώ) οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 0,149 έως 0,605 ευρώ η κιλοβατώρα.

Η εφαρμογή του νέου μηχανισμού συνοδεύτηκε με ανατιμήσεις που εξόργισαν την κυβέρνηση, αλλά και τον Ρυθμιστή, και οδήγησαν σε αυστηρές δημόσιες συστάσεις, την ώρα που τα νέα τιμολόγια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εμφανίζονται ήδη προσαυξημένα σε σχέση με τα επίπεδα τιμών με Ρήτρα Αναπροσαρμογής, περίπου κατά 10%.

Σταδιακή αποκλιμάκωση τιμών

Αν και για κάποιους είναι ακόμη νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των τιμολογίων του επόμενου μήνα, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι φθινοπωρινές τιμές θα είναι κοντά στα αυξημένα επίπεδα του Αυγούστου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, οι προβλέψεις θα γίνουν με βάση τις τιμές του καυσίμου που παραμένουν πολύ υψηλές.

Οι προβλέψεις μιλούν για κόστος χονδρεμπορικής αγοράς πάνω από τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα (0,50 ευρώ η κιλοβατώρα), γι’ αυτό και οι προμηθευτές μελετούν όλα τα σενάρια για να καταρτίσουν τους τιμοκαταλόγους Σεπτεμβρίου. Το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου, η μεσοσταθμική τιμή του ρεύματος υπολογίζεται σε 450 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 338,14 ευρώ/MWh.

Με την τρέχουσα εικόνα, επομένως, τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου θα είναι πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο, κάτι όμως που προϋποθέτει διατήρηση των υψηλών επιδοτήσεων άνω του 1,1 δισ. ευρώ, με τη μεγάλη συνεισφορά στα έσοδα του νέου μηχανισμού υπολογισμού της τιμής χονδρεμπορικής και της επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία.

Σοκ από τα σταθερά τιμολόγια που εκπνέουν

Μέσα στο φθινόπωρο χιλιάδες καταναλωτές που ήταν προστατευμένοι στα σταθερά συμβόλαια της ΔΕΗ, αλλά και άλλων προμηθευτών, θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και σήμερα, μεσούσης της κρίσης, πολύ κόσμος απολαμβάνει ταρίφες στα 0,10 λεπτά την κιλοβατώρα με συμβόλαια που είχαν κλειδώσει πριν από έναν χρόνο.

Με τη λήξη τους η ΔΕΗ θα τους μεταφέρει στο My Home Open με κυμαινόμενο τιμολόγιο. Ετσι, όμως, θα χάσουν την ασφάλεια και τη σιγουριά μιας σταθερής και πολύ φθηνής χρέωσης.

Μετά τις ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών, η ΔΕΗ έχει αναπροσαρμόσει τα σταθερά της τιμολόγια προσφέροντας υπερδιπλάσιες ταρίφες που φτάνουν τα 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα νέα συμβόλαια. Πολλά από αυτά είναι πλέον πιο ακριβά και από τα κυμαινόμενα τιμολόγια της εταιρείας αν συνυπολογίσουμε και τη γενναία κρατική επιδότηση μέσω του ΤΕΜ.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας επιβεβαιώνουν ότι η αγορά προμήθειας παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούλιο, με τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής, ώστε να σταθμίσουν τα δεδομένα μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου τιμολόγησης, στο πλαίσιο αναστολής της Ρήτρας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από το ΥΠΕΝ την 1η Αυγούστου.

Έτσι, για παράδειγμα, το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 63,94%, σημειώνοντας οριακή αύξηση (63,56% τον Ιούνιο), παρότι σήμερα έχει τη χαμηλότερη τιμή της κιλοβατώρας που αποτελεί ένα ισχυρό δέλεαρ για τους καταναλωτές. Κατ’ αναλογία, αμελητέα ήταν και η μείωση του μεριδίου των εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι στο σύνολό τους συγκέντρωσαν 36,06%, από 36,44%.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους μερίδια των παρόχων, αυτά ήταν: Μυτιληναίος 7,45% (από 7,57%), ΗΡΩΝ 6,47% (από 6,73%), Elpedison 6,32% (από 6,20%), NRG 4,61% (από 4,62%), Watt & Volt 2,16% (από 2,10%), Αέριο Αττικής 2,12% (από 2,21%), Volterra 2,02% (από 2,16%), ZeniΘ 1,85% (από 1,80%), Volton 1,42% (από 1,39%) και ΚΕΝ 0,80% (από 0,79%).