ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: μεγάλες αυξήσεις τον Ιανουάριο απο τους προμηθευτές

Με γενναίες επιδοτήσεις απαντά η κυβέρνηση - Θα χρειαστεί βοήθεια απο τον προϋπολογισμό η ενίσχυση;

Μεγάλες αυξήσεις έως και 35% ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος για τον Ιανουάριο.

Με γενναία επιδοματική πολιτική πάντως θα απαντήσει η κυβέρνηση, ενώ εάν χρειαστεί θα καταφύγει και στην αρωγή του προϋπολογισμού, προκειμένου να κρατηθούν τα τιμολόγια στα 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα.

Την τελευταία αυτή εξέλιξη απεύχονται στο ΥΠΟΙΚ για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός κορβανάς.

Oι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

Η νέα τιμολόγηση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 50,01 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η αύξηση είναι της τάξης του 29%.

Οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Η ‘ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ’ ανακοίνωσε το Οικιακό MAXI Free BASIC 35,8 λεπτά/kWh με έκπτωση συνέπειας

Η Watt + Volt έχει το πρόγραμμα Zero Plus στα 45,9 λεπτά. Η NRG προσφέρει το NRG Prime στα 44 λεπτά.

H Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα «Electricity HomeDay» από 35 λεπτά τον Δεκέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 42,27 λεπτά ανά kWh, από 32,27 λεπτά ανά kWh.

Η Ήρων ανακοίνωσε 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας για το Generous Home (χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά).

H Protergia με το Οικιακό MVP reward βρίσκεται στα 42 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την έκπτωση συνέπειας.

Η Volton ανακοίνωσε 44,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η Volterra ανακοίνωσε 51,8 λεπτά για το οικιακό της τιμολόγιο. Η Ελίν ανακοίνωσε 37,5 λεπτά/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης

Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 46,5 λεπτά για το Powe Home Basic.

Η αύξηση στα τιμολόγια των προμηθευτών είναι αναμφισβήτητα υψηλή μετά την εκ νέου εκτόξευση του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά, αλλά θα την ισοσταθμίσουν οι αυξημένες επιδοτήσεις.

Με γενναίες επιδοτήσεις απαντά η κυβέρνηση

Με γενναία επιδοματική πολιτική θα απαντήσει η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τον Ιανουάριο, ενώ εάν χρειαστεί θα καταφύγει και στην αρωγή του προϋπολογισμού, προκειμένου να κρατηθούν τα τιμολόγια στα 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα. Την τελευταία αυτή εξέλιξη απεύχονται στο ΥΠΟΙΚ για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός κορβανάς αλλά όλα είναι πιθανά.

«Αυξημένες οι νέες χρεώσεις, έως και 31% έναντι των σημερινών τιμολογίων, αλλά πλέον αναγκαστικά πολύ αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις για τον Γενάρη, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η τελική τιμή της κιλοβατώρας. Αυτό θα απαιτήσει περισσότερους πόρους από το ΤΕΜ, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και κατά πόσο θα χρειαστεί να συμβάλουν τα δημόσια ταμεία» μας λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Μέσα σε όλο αυτό το κρίσιμο τοπίο, κύκλοι των Βρυξελλών λένε ότι το «σημερινό καθεστώς επιδοτήσεων χρήζει αναθεώρησης» προκαλώντας προεκλογικές ανατριχίλες στην Αθήνα.

Το Eurogroup ευθυγραμμίστηκε με το γερμανικό μοντέλο, μιλώντας για τιμολόγηση δύο επιπέδων, με το σκεπτικό ότι από το 2023 και μετά, οι επιδοτήσεις θα δίνονται στοχευμένα και μόνο στους ευάλωτους.

Στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού κόστους, που έχει φτάσει στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (700 δισ. ευρώ).

Ως και τα 120 ευρώ, η επιδότηση του ρεύματος καλύπτεται από τους πόρους που εισφέρουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά από εκεί και πάνω, πρέπει να υπάρξει κρατική συνδρομή. Αν η μέση τιμή διαμορφωθεί στα 140 ευρώ για

ολόκληρο το 2022, τότε η επιδότηση του ρεύματος θα απορροφήσει όλο το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που έχει στην άκρη η κυβέρνηση.

Η ανάκληση του σημερινού συστήματος, βάσει του οποίου, οι επιδοτήσεις δίνονται σε όλους τους καταναλωτές, αλλά κλιμακωτά, δηλαδή η ενίσχυση μειώνεται, όσο αυξάνεται η κατανάλωση, θα έχει δραματικές συνέπειες στη μεσαία τάξη. Με το μοντέλο των δύο επιπέδων, οι επιδοτήσεις θα εστιάζουν κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς από ένα επίπεδο κατανάλωσης και πάνω, θα καταργούνται μας λέει τεχνοκράτης του ΥΠΟΙΚ ενώ πρόσωπο με πολιτική αλλά όχι υπουργική χροιά από το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως λίγο πριν τις εκλογές, είναι σίγουρο ότι οι ενισχύσεις στην Ελλάδα όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά και θα αυξηθούν όποιο και αν είναι το κόστος.

Θυμίζουμε πως οι τιμές λιανικής διαμορφώνονται ακόμη και στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, (χρέωση ΔΕΗ για πάνω από 500 κιλοβατώρες), όταν για τον Δεκέμβριο είχαν υποχωρήσει στα 28-38 λεπτά. Το τελευταίο δίμηνο, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε καταφέρει να έχει μηδενική συμμετοχή, με το κονδύλι να καλύπτεται αποκλειστικά από τον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

30% πάνω οι χονδρικές τιμές ρεύματος το Δεκέμβριο

Η μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα για τις πρώτες 21 ημέρες του μήνα, διαμορφώθηκε στα 294,62 ευρώ και είναι περίπου 30% πάνω από εκείνη του Νοεμβρίου. Μάλιστα στις 6 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί και 400 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σίγουρα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση κατά πόσο το αποθεματικό του προϋπολογισμού για το 2023 θα μπορέσει να διατεθεί και για άλλους σκοπούς πέραν της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάντως από την προηγούμενη Δευτέρα η τιμή στο φυσικό αέριο υποχωρεί, ωστόσο για όλο το πρώτο 15νθήμερο του μήνα, βρισκόταν πάνω από τα 130 ευρώ / μεγαβατώρα. Και στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει ότι φυσικό αέριο ακριβότερο από τα 120 ευρώ δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς να μπει χέρι στο ταμείο του κράτους.

Στο τέλος Δεκεμβρίου κλείνουν έξι μήνες με το μοντέλο που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και πλέον κυριαρχούν οι υψηλές αυξήσεις από τους παρόχους, ειδικά από όσους το Νοέμβριο είχαν κινηθεί πιο επιθετικά, κατεβάζοντας το κόστη της μεγαβατώρας κάτω από τα 300 ευρώ, με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο να μπουν τελικά μέσα.

Πως διαμορφωθήκαν οι διεθνείς τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το διάστημα των 20 ημερών του Δεκεμβρίου η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 288,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για την ίδια περίοδο του Νοεμβρίου ήταν στα 227,75 ευρώ.

Δηλαδή η μέση τιμή ήταν σε ένα μήνα υψηλότερη κατά περίπου 25%.

Πάντως τις τελευταίες έξι μέρες η μέση χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος έχει βουτήξει κατά 50%, στα 200 ευρώ από σχεδόν 400 ευρώ στις 14 του μηνός, εντούτοις, οι πάροχοι δεν μπορούν να πάρουν ρίσκο και να συγκρατήσουν τουλάχιστον τα τιμολόγια στα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Η νευρικότητα στην αγορά του TTF μεταφέρθηκε και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μας λέει κορυφαίο στέλεχος της ΡΑΕ.

«Υπάρχει όμως και η ανασφάλεια που βλέπουμε στην πρόβλεψη από τους προμηθευτές των χονδρεμπορικών τιμών κάθε μήνα (έως τις 20 του προηγούμενου μηνός όταν πρέπει να ανακοινώσουν τις χρεώσεις τους), αναδείχτηκε και τον τρέχοντα μήνα Δεκέμβριο, όπου οι χρεώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των προμηθευτών κινήθηκαν χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία κινήθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές, κάτι που σημαίνει πως για αυτές τις εταιρείες ο μήνας που διανύουμε θα κλείσει με παθητικό» τονίζουν έμπειροι υπηρεσιακοί του ΥΠΕΝ.

Κατακόρυφες αυξήσεις είχαμε και τον Αύγουστο ενώ αντίθετα τον Σεπτέμβριο, οι εκτιμήσεις των παρόχων κινήθηκαν υψηλότερα από το ύψος στο οποίο έφτασε πραγματικά η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, με συνέπεια να διαμορφωθεί σημαντικό θετικό ισοζύγιο.

«Σημειώστε όμως πως οι τελικές τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται πάντα από τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα επιχορηγήσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τέτοιον τρόπο ώστε η μέση τιμή λιανικής να διαμορφωθεί στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβάτ» μας λέει υψηλόβαθμος της ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη: