Την αρωγή του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να κλείσει η «τρύπα» του Ειδικού Λογαριασμού ΕΚΩ (ΕΛΥΚΩ), έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, ήδη έχει οριστικοποιηθεί με συμφωνία Χατζηδάκη-Σκυλακάκη η διάθεση κονδυλίου 400 εκατ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, το οποίο μπορεί μάλιστα εντός του 2025 να αυξηθεί έως τα 600 εκατ., ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ανέφερε ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης στους εκπροσώπους των προμηθευτών, στο περιθώριο της συνάντησης που, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με αντικείμενο τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος.
Αν και η συνάντηση είχε ως βασικό αντικείμενο την «έλευση» της δυναμικής τιμολόγησης, οι προμηθευτές είχαν την ευκαιρία να θέσουν μία σειρά από θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο της προμήθειας, όπως τα σημαντικά ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ και τον ΕΛΑΠΕ.
Η «τρύπα» στον ΕΛΥΚΩ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των εταιρειών, καθώς όσο ο Ειδικός Λογαριασμός βρίσκεται «στο κόκκινο», οι πάροχοι αποζημιώνονται μερικώς από τον ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια ρεύματος στα νησιά και τους δικαιούχους του ΚΟΤ.
Η χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όπως αποκάλυψε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αναμένεται να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα.
Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη των προμηθευτών, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ κινείται στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Επομένως, τα 400 εκατομμύρια μάλλον δεν επαρκούν και δεν θα δοθούν πλήρως οι αποζημιώσεις των εταιρειών.
Απο Ιανουάριο τα δυναμικά τιμολόγια
Αναφορικά με τα δυναμικά τιμολόγια, από το ΥΠΕΝ τονίστηκε πως η πολιτική πρόθεση είναι τα πρώτα ανάλογα προϊόντα να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2025.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης θα ολοκληρωθεί από τη ΡΑΑΕΥ έως το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση αμέσως μετά.
Για να επισπευσθούν μάλιστα οι χρόνοι για την «ενεργοποίηση» του Πλαισίου, η ΡΑΑΕΥ πρόκειται να έχει σειρά επαφών με τους προμηθευτές – ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα. Έτσι, θα μπορεί να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις τους ήδη κατά την εκπόνηση του Πλαισίου, πριν αυτό τεθεί σε διαβούλευση.
Η πρόταση της ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΕΥ) είναι ότι οι χρεώσεις των δυναμικών τιμολογίων θα έχουν ως αναφορά την τιμή της Αγοράς Επόμενης Μέρας (DAM), πάνω στην οποία θα μπαίνει ένα «καπέλο», δηλαδή ένας συντελεστής, που θα συμπεριλαμβάνει τα κόστη του παρόχου από την αγορά εξισορρόπησης, τα λειτουργικά του έξοδα, καθώς και το εύλογο κέρδος του. Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα μεταβολής των χρεώσων που θα προσφέρει ο κάθε προμηθευτής, δηλαδή αν αυτό θα γίνεται ανά 15, 30 ή 60 λεπτά, το βασικό σενάριο θέλει αυτό να συμβαίνει ανά 15λεπτο.
O καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται από τον πάροχό του, μέσω e-mail κάθε μεσημέρι, αμέσως μόλις θα γίνεται γνωστή η τιμή της DAM (15.00), για την καμπύλη τιμολόγησης της επόμενης μέρας.
Δηλαδή, για τις χρεώσεις της δυναμικής τιμολόγησης που θα του προσφέρει την επομένη ο προμηθευτής του. Πριν από τη συνάντηση με τους προμηθευτές, προηγήθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΝ, ΡΑΕΕΥ, ΔΕΔΔΗΕ), όπου η Ρυθμιστική Αρχή παρουσίασε την παραπάνω βασική «αρχιτεκτονική» του Πλαισίου.
Στη συνάντηση της Παρασκευής, οι προμηθευτές επισήμαναν ότι σημείωσαν πως θα πρέπει να αποφευχθεί η υπερ- ρύθμιση, με το Πλαίσιο να είναι περιοριστικό όσον αφορά τα προϊόντα που θα μπορούν να προσφέρουν.
Επίσης, σημείωσαν πως για την κυκλοφορία πορτοκαλί προϊόντων, θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στα συστήματα τιμολόγησής τους.
Ωστόσο, καθώς είναι λίγες οι εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, πιθανότατα να μην προλάβουν όλοι οι πάροχοι να είναι έτοιμοι από τεχνολογικής πλευράς μέχρι τις αρχές του 2025.
Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ επανέλαβε πως μέχρι το 2030 θα έχουν αντικατασταθεί όλοι οι αναλογικοί μετρητές στη χαμηλή τάση, όπως προβλέπει το Σχέδιο Ανάπτυξης.
Επίσης, η λήψη των μετρήσεων θα γίνεται σε πρώτη φάση μέσω του πληροφοριακού συστήματος που υπάρχει ήδη για τους τηλεμετρούμενους μετρητές, με σκοπό σε δεύτερο χρόνο να αναπτυχθεί μία πιο εξελιγμένη πλατφόρμα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ενώ έλαβαν μέρος επίσης εκπρόσωποι της ΡΑΑΕΥ και του ΔΕΔΔΗΕ. Από τους παρόχους, συμμετείχαν στελέχη της ΔΕΗ, του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) καθώς και εκπρόσωποι αρκετών ιδιωτικών εταιρειών.
ΕΒΙΚΕΝ: γιατί οι ΥΚΩ αυξάνονται αντί να μειώνονται;
Στους λόγους πίσω από την αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων.
Όπως εξήγησε, εδώ και δύο χρόνια οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις έχουν φτάσει έως και στο 50% της συνολικής χρέωσης για τους οικιακούς καταναλωτές.
Παράλληλα, είναι ένα πολύ σημαντικό κόστος και για τις βιομηχανίες, που φτάνει το 30% του συνόλου. Αυτό είναι σε ένα βαθμό φυσιολογικό, καθώς ο ΑΔΜΗΕ καλείται να φέρει εις πέρας τις μεγάλες επενδύσεις του για επέκταση του δικτύου και νέες διασυνδέσεις.
Εντούτοις, ξαφνικά προέκυψε μέσω της ΡΑΑΕΥ ότι υπάρχει ένα κόστος 400 εκατ. ευρώ που πρέπει να περάσει στην περιουσιακή κατάσταση του ΑΔΜΗΕ και στα τέλη των καταναλωτών.
Προκύπτει από την κοινωνικοποίηση του 50% του κόστους διασύνδεσης των έργων ΑΠΕ και σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, συνιστά κρατική ενίσχυση.
“Τα έργα των ΑΠΕ είναι ιδιωτικά έργα. Τις επιδοτούμε με τις ταρίφες και με το τέλος ΑΠΕ, όμως τώρα έρχεται άλλη μια μεγάλη επιβάρυνση. Μπήκαν μπροστά φαρωνικά έργα στη Β. Ελλάδα στρατηγικής σημασίας που πήραν προτεραιότητα, τα οποία έχουν τρομερό κόστος δικτύου. Δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να περάσει στους καταναλωτές αυτό το δυσβάσταχτο κόστος”, υπογράμμισε.
Ο κ. Κοντολέων εκτιμά ότι αν υποκρύπτεται κρατική ενίσχυση, θα έπρεπε να είχε πάρει το πράσινο φως της Κομισιόν. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει φορτωθεί πάρα πολλά έργα, έχει ίδια κεφάλαια 2 δισ. ευρώ και στο τέλος θα αναγκαστεί να πάει σε μεγάλο δανεισμό.
Τέλος, μιλώντας για τις ΥΚΩ, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ είπε ότι “τα προηγούμενα χρόνια μας έλεγαν θα γίνουν οι διασυνδέσεις και θα πέσουν οι ΥΚΩ. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι έρχεται ο δεσπόζων παίκτης και λέει ότι θέλει αποζημίωση για τις μονάδες που λειτουργεί στα νησιά. Στην Κρήτη παρά τις διπλές διασυνδέσεις απαιτείται 400 μεγαβάτ εφεδρεία, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι ΥΚΩ”.
Διαβάστε ακόμη:
- UniCredit: «Nein» Σολτς στην πώληση της Commerzbank – Οι επόμενες κινήσεις των Ιταλών
- Η «ανακωχή- εκεχειρία» Μητσοτάκη με τους 2 κορυφαίους καναλάρχες – επιχειρηματίες
- H Βίκυ Καγιά δείχνει τα εξώφυλλα που καθόρισαν την καριέρα της στο μόντελινγκ
- Θεατρικός χειμώνας 2024-2025: Οι παραστάσεις που δεν θα χάσουμε