Από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε μια σειρά κυρώσεων με στόχο την κεντρική της τράπεζα, τις μεγάλες τράπεζες, τους Ρώσους ολιγάρχες και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ουάσιγκτον με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να «στραγγαλίσει» την ρωσική οικονομία, σε μια προσπάθεια που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως οικονομικός πόλεμος.
Στο πλαίσιο αυτό το πρακτορείο Reuters με ανάλυσή του, κάνει μια εκτίμηση για το πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να εντείνουν την πίεσή τους προς τη Μόσχα. Ακολουθούν οι πιθανοί τρόποι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περασμένη Τετάρτη πρότεινε το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μόνο απλές δεν ήταν, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι και οι 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα.
Ο Έντουαρντ Φίσμαν, ο οποίος ήταν στο επιτελείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που σχεδίασε τις κυρώσεις προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε ότι η πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ανοίγει το δρόμο για το τι μπορούν να κάνουν η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στη συνέχεια.
«Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα θα είναι ο Λευκός Οίκος να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και τη G7, ούτως ώστε η προσπάθεια για αποκλεισμό του πετρελαίου της Ρωσίας να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις», υπογραμμίζει ο Φίσμαν.
Ορισμένα μέτρα που θα μπορούσε να επιβάλει η Δύση προκειμένου να περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να λαμβάνει πληρωμές για το πετρέλαιο, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απαίτηση όλες οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο να πηγαίνουν σε εγγυητικούς λογαριασμούς εκτός Ρωσίας, αλλά και τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής για το τι μπορεί να πληρωθεί για το ρωσικό πετρέλαιο.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν η Ε.Ε. να επιβάλει φόρους εισαγωγής στο ρωσικό πετρέλαιο.
Από τη μεριά του ο Μπράιαν Ο’ Τουλ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και τώρα στο think tank Atlantic Council, είναι της άποψης ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να απαγορεύσουν την ασφάλιση στα φορτία με ρωσικό πετρέλαιο και να απειλήσουν για δευτερεύουσες κυρώσεις σε κάθε ξένο μέρος που θα πραγματοποιεί συναλλαγή για τα φορτία αυτά.
Όπως επισημαίνει, μια τέτοια κίνηση «θα περιπλέξει πολύ την ικανότητα της Ρωσίας να μεταφέρει αλλού το πετρέλαιό της».
Περισσότερο αυστηρές θα μπορούσε επίσης η Ουάσιγκτον να καταστήσει τις κυρώσεις που σχετίζονται με την ενέργεια, προσθέτοντας εταιρείες όπως ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ή η εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom στη λίστα Specially Designated Nationals (SDN, λίστα με τις αμερικανικές κυρώσεις).
Πιο αυστηρές κυρώσεις σε τράπεζες και κρατικές επιχειρήσεις
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στις κυρώσεις περισσότερες ρωσικές τράπεζες και κρατικές επιχειρήσεις.
Επί της παρούσης, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε μεγάλες ρωσικές τράπεζες, μεταξύ άλλων και στη Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Ο’ Τουλ, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να στοχεύσει την Gazprombank και άλλες τράπεζες, προσθέτοντάς τις στη λίστα SDN.
Επί της ουσίας, μια τέτοια κίνηση θα τις απέκλειε από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, θα απαγόρευε τις συναλλαγές με τους Αμερικανούς και θα πάγωνε τα αμερικανικά περιουσιακά τους στοιχεία.
«Εκτός από την Gazprombank, δεν έχει απομείνει κάτι που να είναι στρατηγικής σημασίας στον τραπεζικό κόσμο στη Ρωσία. Ειλικρινά, αν συμπεριληφθεί η Gazprombank στη λίστα SDN, νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα είναι απλώς ένα πλήρες οικονομικό εμπάργκο», σύμφωνα με τον Ο’ Τουλ.
Οικονομικό εμπάργκο
Ένα συνολικό οικονομικό εμπάργκο στη Ρωσία πιθανότατα θα μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα και το οποίο θα απαγόρευε στους Αμερικανούς να εξάγουν ή να εισάγουν από τη Ρωσία αγαθά, υπηρεσίες ή τεχνολογία, αναφέρει ο Ο’ Τουλ.
«Έτσι η Ρωσία γίνεται Ιράν», τονίζει.
Δευτερεύουσες κυρώσεις
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις προς συγκεκριμένες ρωσικές οντότητες και ιδιώτες, ως μέσο απειλής προς οποιονδήποτε στον κόσμο πραγματοποιεί συναλλαγές με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Φίσμαν.
Περαιτέρω περιορισμοί στο σύστημα πληρωμών SWIFT
Στις αρχές Μαρτίου, η Ε.Ε. κατονόμασε επτά τράπεζες που θα απέκλειε από το σύστημα πληρωμών SWIFT, το κύριο διεθνές δίκτυο πληρωμών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, τη VTB. Ωστόσο, οι τράπεζες που διαχειρίζονται συναλλαγές και λογαριασμούς που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας δεν ήταν μεταξύ των τραπεζών αυτών.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω αυτούς τους περιορισμούς και να εμποδίσουν την πρόσβαση περισσότερων ή και όλων των ρωσικών τραπεζών στο σύστημα SWIFT.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος κυρώσεων της Ε.Ε. προτείνει τον αποκλεισμό της Sberbank από το σύστημα πληρωμών SWIFT.
Ολιγάρχες
Τέλος, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλλουν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες που δεν έχουν ακόμη στοχοποιηθεί, ευθυγραμμίζοντας έτσι τα μέτρα τους με αυτά της Ε.Ε. και της Βρετανίας, τα οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο αρκετούς Ρώσους ολιγάρχες που μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον.
Ανάμεσά τους είναι ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο μεγιστάνας Μιχαήλ Φρίντμαν.
Στην ομιλία του τον Μάρτιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για την κατάσχεση των γιοτ, των πολυτελών διαμερισμάτων και των ιδιωτικών αεροσκαφών των πλούσιων Ρώσων που διατηρούν δεσμούς με τον Πούτιν.