Η ελληνική κτηματαγορά καταγράφει αγοραπωλησίες–ρεκόρ ύψους 12 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το α’ εξάμηνο του 2025. Οι δηλώσεις μεταβίβασης μέσω myProperty ξεπέρασαν τις 108.000, ανεβάζοντας τη μέση επίσημη αξία στις 110.000 ευρώ ανά πράξη.
Το «κόλπο» των αντικειμενικών
Πίσω από τα νούμερα κρύβεται η παλιά συνταγή: δήλωση στην Εφορία με αντικειμενική αξία, ενώ το υπόλοιπο καταβάλλεται «κάτω από το τραπέζι». Μόνο το 1 στα 17 ακίνητα αγοράστηκε με στεγαστικό δάνειο· οι υπόλοιπες συναλλαγές έγιναν με μετρητά, οικογενειακές ενισχύσεις ή κεφάλαια αδιευκρίνιστης προέλευσης.
Συναλλαγές–μαμούθ
- Μονοκατοικία 360 τ.μ. στη Μύκονο: 3,8 εκατ. ευρώ με τιμή ζώνης 1.050 €/τ.μ.
- Διατηρητέο στο κέντρο της Αθήνας: 15,6 εκατ. ευρώ, 18.115 €/τ.μ.
- Τουριστικό συγκρότημα 7.800 τ.μ. στη Ρόδο: 8,7 εκατ. ευρώ.
- Ημιτελής κατοικία 330 τ.μ. στο Ελληνικό: σχεδόν 3,8 εκατ. ευρώ.
Βίλες σε Βάρη, Ανάβυσσο και αλλού ξεπερνούν κατά πολύ τις αντικειμενικές, φτάνοντας έως και δεκαπλάσιες τιμές ζώνης.
Ξένοι επενδυτές σε υποχώρηση
Από τα 12 δισ., μόλις 500 εκατ. ευρώ προήλθαν από αλλοδαπούς αγοραστές. Οι καθαρές ξένες επενδύσεις στο real estate υποχώρησαν το α’ τρίμηνο κατά 31,4% (356,8 εκατ. ευρώ), με τη Golden Visa να χάνει δυναμική λόγω αύξησης των ελάχιστων ορίων.
Ελληνικό «κύμα» μεταβιβάσεων
Πάνω από 50.000 γονικές παροχές και 33.637 δωρεές έγιναν χωρίς φόρο, αξιοποιώντας το όριο των 800.000 ευρώ για συγγενείς Α’ κατηγορίας. Μόνο σε 216 και 3.000 περιπτώσεις αντίστοιχα επιβλήθηκε φόρος, συνολικού ύψους 20,3 εκατ. ευρώ.
Η Εφορία στρέφεται πλέον σε αλυσίδες εικονικών δωρεών και ελέγχους πόθεν έσχες δωρητών, για να περιορίσει τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων χωρίς τεκμηρίωση.
Διαβάστε ακόμη:
- Το «παζάρι» του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς υπό τον φόβο του φαντάσματος Τσίπρα
- Η πίεση στο Μαξίμου, οι δημοσκοπήσεις-σοκ και οι 4 κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
- «Σπιτάκια Ανακύκλωσης»: Φωτογραφικός διαγωνισμός από τον δήμο της Αθήνας με εξωπραγματικό τίμημα
- Το σύστημα υγείας για τα φάρμακα «κράσαρε» και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τσακώνεται με τους υπαλλήλους