Ράλι στις τράπεζες, αλλά επί της ουσίας, οι τραπεζίτες αναφέρουν στους ξένους επενδυτές ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι υψηλή και προκαθορισμένη.
Mε αφορμή το προσχέδιο των 15 σημείων για την Ουκρανία, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές υπεραπόδωσαν με εβδομαδιαίες αποδόσεις 28,7% Εurobank, Πειραιώς 18,9% Εθνική 18,42%, Αlpha bank15,5%.
To ράλι, του Χρηματιστηρίου με άνοδο 5,68% πιο πολύ μοιάζει με “γερές ρευστοποιήσεις” διότι ήδη έχουμε εισέλθει σε μια αβέβαιη περίοδο, όπου κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις. Μην ξεχνάμε επίσης ότι χθες η FED προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων και μέχρι το τέλος χρόνου τα επιτόκια θα έχουν φτάσει στο 1,9%
Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι αν έχουμε εισέλθει σε μια bear market.
Και οι πολεμικές συγκρούσεις θα χρειαστούν μόλις μερικές εβδομάδες για να δούμε πού οδεύουν.
Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι δεν επιτυγχάνουν αυτό που θα ήθελαν ενώ οι Ουκρανοί αντιστέκονται όχι μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και από όλους που δίνουν βοήθεια στους στρατιώτες με κάθε μέσο.
«Καθάρισαν» τα βιβλία τους
Πού εστιάζουν, όμως, κυρίως οι Έλληνες τραπεζίτες κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων;
Σύμφωνα με ξένο επενδυτή, ο οποίος κατέχει χρόνια μετοχικές θέσεις στην Ελλάδα, τα επενδυτικά τμήματα των ελληνικών τραπεζών υπογραμμίζουν την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Npe) σε μονοψήφιο ποσοστό με πρώτη την Eurobank ενω ακολουθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Με απλά λόγια, οι Ελληνικές τράπεζες “καθάρισαν” τα βιβλία τους και ισχυρίζονται ότι, διαθέτουν και “καλά” κεφάλαια, γεγονός το οποίο είναι υπό συζήτηση, δεδομένου του υψηλού ποσοστού των κεφαλαίων DTΑ. Συνεπώς, οι Έλληνες τραπεζίτες τονίζουν τις τιτλοποιήσεις και τις, εκ των πραγμάτων, δεκάδες συναλλαγές πώλησης κόκκινων δανείων.
Εδώ, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα.
Εξαιτίας της μεταφοράς των κόκκινων δανείων στις εταιρείες διαχείρισης, τα επιτοκιακά έσοδα δεν θα είναι υψηλά και οι investors relations managers τους αναφέρουν ότι, θα απευθυνθούν στον ευρωπαίο επόπτη και κάποια στιγμή θα επιτραπεί η αγορά αυτών των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.
Η υψηλότερη ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο
Συνεπώς, το κεντρικό “μήνυμα” από τους τραπεζίτες προς τους ξένους επενδυτές “είναι μην περιμένετε growth”. Μπορεί οι τέσσερις τράπεζες να υπόσχονται πιστωτική επέκταση πάνω από 6-7% (10 δισ. ευρώ καθαρά δάνεια, εκ των οποίων, τα 3,6 δισ. ευρώ θα αφορούν τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης), ωστόσο τα επιτοκιακά έσοδα, τα οποία το 2021 ανήλθαν σε 5,31 δισ. ευρώ δεν είναι υψηλά και σταδιακά θα ξεκινήσουν να αυξάνονται.
Η υπόσχεση από τους Έλληνες τραπεζίτες της διψήφιας απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αλλά και η μερισματική απόδοση μέρισμα (Εurobank, Εθνική) δεν αποτελεί ικανό αφήγημα για τους ξένους επενδυτές.
Όπως καταλήγει ο ίδιος επενδυτής, η απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών (30-40% ίσως και υψηλότερα) θα πραγματοποιηθεί το 2023 όταν πλησιάσει η επικείμενη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο η πραγματική υψηλότερη ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο.