Ένα εντυπωσιακό ράλι στις ιαπωνικές αγορές ακολούθησε την ανακοίνωση της νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, στέλνοντας τον δείκτη Topix σε ιστορικά υψηλά και προκαλώντας μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων.

Οδηγός η αυτοκινητοβιομηχανία – Υποχώρηση του γιεν

Πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Toyota να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 1987 και τις μετοχές της SoftBank να αγγίζουν ιστορικό ρεκόρ. Η άνοδος συνοδεύτηκε από μεταβλητότητα στο γιεν, ένδειξη της ασταθούς ισορροπίας στις αγορές.

Το χρηματιστηριακό κλίμα, ωστόσο, δεν κράτησε για πολύ. Την Παρασκευή, οι δείκτες Nikkei και Topix υποχώρησαν κατά 1%, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην υπόλοιπη Ασία.

Πολιτική επισφάλεια και ακριβοί δασμοί

Παρότι η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως νίκη για τον Πρωθυπουργό Σιγκερού Ισίμπα, έρχεται σε μια στιγμή πολιτικής αβεβαιότητας μετά την πρόσφατη εκλογική του ήττα. Οι δασμοί 15% στις εξαγωγές ήταν μεν χαμηλότεροι από τις αρχικές απειλές για 25%, ωστόσο παραμένουν υψηλοί. Η συμφωνία συνοδεύτηκε από δέσμευση ιαπωνικών επενδύσεων 550 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, κάτι που προκάλεσε ερωτήματα για την εφαρμοσιμότητα της δέσμευσης.

Ανασύνταξη στην Τράπεζα της Ιαπωνίας και βλέμματα στα εταιρικά αποτελέσματα

Η αγορά αναμένει τώρα την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς και τα αποτελέσματα κολοσσών όπως η Fujitsu, η Tokyo Electron και η Nissan – που θα κρίνουν την ανθεκτικότητα της ιαπωνικής οικονομίας.

Ομόλογα υπό πίεση – Το χρέος στο μικροσκόπιο

Οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο σημείο από το 2008, ενώ η συζήτηση περί φορολογικών ελαφρύνσεων είτε από την κυβέρνηση Ισίμπα είτε από ενδεχόμενο διάδοχό του, πιέζει τις αγορές χρέους.

«Σπασμωδική αντίδραση» και επιφυλάξεις

Παρά την αρχική ευφορία, επενδυτές και αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. «Υπήρξε ανακούφιση, αλλά τώρα αναρωτιόμαστε αν βγήκαμε από τη ΜΕΘ ή απλώς αναρρώνουμε», σχολίασε ο Βίσνου Βαράθαν της Mizuho Bank.

Ο Γιουσούκε Σακάι της T&D Asset Management χαρακτηρίζει την άνοδο «σπασμωδική αντίδραση», επισημαίνοντας ότι η νέα ισορροπία στις σχέσεις Ιαπωνίας–ΗΠΑ μπορεί να είναι σαφής, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν θολά.

Η εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας βρίσκεται πλέον σε μεταβατικό στάδιο, όπου κάθε ανακοίνωση – είτε πολιτική είτε εταιρική – μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Διαβάστε ακόμη: