Μετά από μια δίκη που κράτησε 5,5 εβδομάδες ο αμερικανός τραγουδιστής R. Kelly κρίθηκε ένοχος για σεξουαλικά κακουργήματα όπως σεξουαλικές κακοποιήσεις νεαρών γυναικών και παιδιών και sex trafficking.

Οι κατηγορίες βασίστηκαν, μεταξύ άλλων, στο επιχείρημα ότι συνεργάτες και υπάλληλοί του τον βοηθούσαν να γνωρίζει κορίτσια με σκοπό την ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορέξεων και να τα κρατά «υπάκουα» και «ήσυχα», κάτι που ισοδυναμεί με «εγκληματική οργάνωση».

Ο τραγουδιστής αντιμετώπιζε κατηγορίες για πάνω από μια δεκαετία αλλά δεν κατατέθηκαν μέχρι που τα θύματα έδωσαν τηλεοπτικές συνεντεύξεις σχετικά με την κακοποίηση που υπέστησαν από τον R. Kelly που κρίθηκε πλέον ένοχος.

R. Kelly: Ένοχος για σεξουαλικά εγκλήματα με κατηγορίες άνω δεκαετίας

Έντεκα κατήγοροι, εννέα γυναίκες και δύο άνδρες, πήραν θέση για να περιγράψουν τη σεξουαλική βία που υπέστησαν από τον καλλιτέχνη.

Αρκετοί κατήγοροι (γυναίκες, κορίτσι και αγόρια) κατέθεσαν με λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της δίκης, ισχυριζόμενοι ότι ο τραγουδιστής τους υπέβαλε σε διεστραμμένες και σαδιστικές ιδιοτροπίες, όταν ήταν ανήλικοι.

Νωρίτερα, ο δικαστής κάλεσε τους διαδίκους σε μια αίθουσα δικαστηρίου στο Μπρούκλιν για την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Οι ένορκοι συνεδρίασαν χθες, Δευτέρα 27/9, για δεύτερη ημέρα και ξεκίνησαν στέλνοντας στον δικαστή ένα σημείωμα ζητώντας νομικές διευκρινίσεις. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν, πριν η επιτροπή των επτά ανδρών και πέντε γυναικών αποχωρήσει το Σαββατοκύριακο.

Ο 54χρονος R. Kelly είχε δηλώσει αθώος για τις κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον του, οι οποίες αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, κοριτσιών και αγοριών για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

R. Kelly: Ένοχος για σεξουαλικά εγκλήματα με κατηγορίες άνω δεκαετίας

Με τον R. Kelly να κρίνεται ένοχος, το μεγάλο ερώτημα για τη μουσική βιομηχανία είναι αν η μουσική του θα αφαιρεθεί τώρα από μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Spotify και η Apple Music. Παρόλο που τα περισσότερα ψηφιακά καταστήματα έχουν πολιτικές που απαγορεύουν τη ρητορική μίσους, τείνουν να υιοθετούν μια πρακτική προσέγγισης όταν πρόκειται για την αφαίρεση υλικού, για να προβάλλουν την εικόνα της ουδέτερης πλατφόρμας και όχι της εφαρμογής της λογοκρισίας.

Για χρόνια, το κοινό και τα ειδησεογραφικά μέσα φαινόταν περισσότερο να διασκεδάζουν παρά να τρομοκρατούνται από καταγγελίες για ακατάλληλες σχέσεις με ανηλίκους, ξεκινώντας από τον παράνομο γάμο του R. Kelly με το φαινόμενο thw R&B Aaliyah το 1994, όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών.

Η μουσική του συνέχισε να πουλά και οι και οι συναυλίες του συνέχισαν να γεμίζουν κόσμο. Άλλοι καλλιτέχνες συνέχισαν να ηχογραφούν τα τραγούδια του, ακόμη και αφού συνελήφθη το 2002.

Η εκτεταμένη δημόσια καταδίκη ακολούθησε μετά από ένα ευρέως διαδεδομένο ντοκιμαντέρ, το «Surviving R. Kelly» που έδωσε φωνή στα φερόμενα θύματα, τα οποία απορούσαν αν οι ιστορίες τους αγνοήθηκαν προηγουμένως επειδή ήταν μαύρες γυναίκες.

Στη δίκη, αρκετοί από τους καταγγέλλοντες κατέθεσαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα πραγματικά τους ονόματα για να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή και να αποτρέψουν πιθανή παρενόχληση από τους θαυμαστές του τραγουδιστή.

Οι ένορκοι έδειξαν οικιακά βίντεο του R. Kelly να κάνει σεξουαλικές πράξεις που οι εισαγγελείς είπαν ότι δεν ήταν συναινετικές.

Η βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Μαρία Κρουζ Μελέντεζ υποστήριξε ότι o τραγουδιστής ήταν κατά συρροή κακοποιός που «διατηρούσε τον έλεγχο αυτών των θυμάτων χρησιμοποιώντας κάθε κόλπο από το εγχειρίδιο των αρπακτικών». Ο συνήγορος υπεράσπισης Deveraux Cannick αναρωτήθηκε γιατί τα «υποτιθέμενα θύματα» παρέμειναν σε σχέσεις με τον R. Kelly, αν θεωρούσαν ότι τους εκμεταλλεύονταν.

«Κάνατε μια επιλογή», ​​είπε σε μια γυναίκα που κατέθεσε, προσθέτοντας ότι «Συμμετείχατε με τη θέλησή σας».

Ο R. Kelly, γεννημένος Robert Sylvester Kelly, έχει φυλακιστεί χωρίς εγγύηση το 2019. Η δίκη καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αλλαγής της νομικής ομάδας του, την τελευταία στιγμή. Όταν τελικά ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου, οι εισαγγελείς σκιαγράφησαν το προφίλ του 54χρονου τραγουδιστή.

Οι κατήγοροι του είπαν ότι απαιτούσε να τον αποκαλούν «μπαμπάκα», μεταξύ άλλων.

R. Kelly: Ένοχος για σεξουαλικά εγκλήματα με κατηγορίες άνω δεκαετίας

Ο R. Kelly έχει φυλακιστεί, χωρίς εγγύηση, το 2019.

Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι είχαν επίσης εντολή να υπογράψουν έντυπα που όριζαν ότι δεν θα αποκάλυπταν τίποτα. Σε αντίθετη περίπτωση, υπόκεινταν σε απειλές και τιμωρίες όπως βίαια χτυπήματα αν παραβίαζαν αυτό που ονόμαζε ο ίδιος «οι κανόνες του Ρομπ».

Κάποιοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι βιντεοκασέτες με σεξουαλικές πράξεις που τράβηξε ο τραγουδιστής, θα χρησιμοποιούνταν εναντίον τους αν αποκάλυπταν αυτό που συνέβαινε.

Μεταξύ των πιο ανησυχητικών που ακούστηκαν ήταν ότι ο R. Kelly κρατούσε ένα όπλo, ενώ χτυπούσε μία από τις καταγγέλλουσές του, ως προκαταρκτικά για να την αναγκάσει να του κάνει στοματικό σεξ σε μουσικό στούντιο του Λος Άντζελες.

Ο Kelly μετέδωσε σε πολλά φερόμενα θύματά του έρπητα χωρίς να αποκαλύψει ότι είχε ΣΜΝ.

Μερικές από τις πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες προέρχονται από μια γυναίκα που είπε ότι ο τραγουδιστής την εκμεταλλεύτηκε το 2003 όταν ήταν ανυποψίαστη ασκούμενη στο ραδιοφωνικό σταθμό. Η ίδια κατέθεσε ότι την πήγε σε στούντιο ηχογράφησης στο Σικάγο, όπου την κράτησε κλειδωμένη και της έδωσε ναρκωτικά προτού της επιτεθεί σεξουαλικά ενώ εκείνη ήταν λιπόθυμη.

Όταν κατάλαβε ότι ήταν παγιδευμένη, «Φοβήθηκα. Ντράπηκα.», είπε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ένας από τους υπαλλήλους του R&B τραγουδιστή την προειδοποίησε να κρατήσει το στόμα της κλειστό για ό,τι είχε συμβεί.

Η υπόθεση της Νέας Υόρκης είναι μόνο ένα μέρος της δίκης που αντιμετωπίζει ο τραγουδιστής. Επίσης, έχει δηλώσει αθώος για ανάλογες κατηγορίες στο Ιλινόις και τη Μινεσότα. Οι ημερομηνίες της δίκης σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη οριστεί.