Τον περασμένο Δεκέμβριο, η βελγική αστυνομία έβαλε στο κάδρο κορυφαία πολιτικά πρόσωπα για ένα σκάνδαλο – το Qatargate.

Υπήρχαν κατάσκοποι, μυστικές συναντήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, ένα λαμπερό πολιτικό ζευγάρι που βυθίστηκε στη δυσμένεια – και πάνω απ’ όλα, ισχυρισμοί ότι το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία είχαν εισχωρήσει βαθιά στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ, διαφθείροντας Ευρωπαίους βουλευτές με μετρητά αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με το Politico.

Με τους περισσότερους βασικούς παράγοντες να είναι πλέον ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης, το Κοινοβούλιο φιλοξενεί έναν από τους κατηγορούμενους ευρωβουλευτές που επιστρέφει στην εργασία του – και έναν άλλο που απειλεί να το κάνει. Όπως τονίζουν οι Βέλγοι εισαγγελείς, τουλάχιστον στη βελγική εφημερίδα Le Soir, η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά κάθε μήνας που περνάει, τα ερωτήματα είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις – μεταξύ άλλων και για το τι πραγματικά πήραν ως αντάλλαγμα οι άνθρωποι που φέρονται να μοίρασαν τέτοια υπέρογκα ποσά.

Το Politico παρουσιάζει τους 11 βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, τον ρόλο τους και το πού βρίσκονται σήμερα:

Πιερ Αντόνιο Παντσέρι – Ο αρχηγός

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με το Politico, δεν ήταν τόσο ενδιαφέρων πριν από το Qatar Gate. Ένα άτομο που συνεργάστηκε με τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή είπε ότι είχε μια τάση να περνά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ στο YouTube σχετικά με αεροπορικά δυστυχήματα.

Φυλακισμένος στο Βέλγιο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, ο Παντσέρι παραδέχτηκε την ενοχή του και συμφώνησε να δώσει ονόματα σε μια συμφωνία που έγινε με τους εισαγγελείς σε αντάλλαγμα μια ήπια ποινή. Ελεύθερες αφέθηκαν επίσης η σύζυγος και η κόρη του, που συνελήφθησαν στην Ιταλία. Στις καταθέσεις του «καρφώνει» άλλους ευρωβουλευτές και μιλάει για λήψη δώρων και δωροδοκιών σε μετρητά από τις τρεις χώρες που αναφέρονται παραπάνω. Η αστυνομία κατάσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.

Συνδικαλιστής με ενδιαφέρον για τον Κόλπο, κατείχε ορισμένες θέσεις υψηλού προφίλ στα 15 χρόνια του στη Βουλή, ωστόσο παρέμεινε διακριτικός και χαμηλών τόνων. Το 2018 υπέγραψε μια μυστική συμφωνία για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κατάρ, όπως αποκάλυψε το Politico. Μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο το 2019, διατήρησε την πρόσβασή του στο κτίριο χάρη στη μη κυβερνητική του οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity που εδρεύει στις Βρυξέλλες, παροτρύνοντας επιτυχώς σεβαστά ονόματα να ενταχθούν στο τιμητικό συμβούλιο της. Ο Παντσέρι παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες.

Εύα Καϊλή – Το έκπτωτο αστέρι

Η γοητευτική Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια Εύα Καϊλή που έγινε πολιτικός ήταν σε ανοδική πορεία, αφού πέρασε ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος της Βουλής πριν η καριέρα της καταστραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εκείνη τη μοιραία ημέρα, παρέδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και τον έβγαλε από το διαμέρισμά της, πριν τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω με τα προφανώς παράνομα έσοδα. Κατευθύνθηκε στη φυλακή και μέσα σε λίγες ημέρες έχασε όλες τις κοινοβουλευτικές της θέσεις.

Η ίδια είχε εκφωνήσει ομιλίες υπέρ του Κατάρ στο Κοινοβούλιο ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, είχε πιέσει άλλους ευρωβουλευτές να υιοθετήσουν μια πιο ήπια γραμμή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας του Κόλπου και είχε εμφανιστεί σε μια ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κατάρ, στην οποία δεν είχε λόγο να συμμετάσχει.

Όμως από την αρχή υποστήριξε την αθωότητά της, αρνούμενη να υποχωρήσει παρά το γεγονός ότι πέρασε περισσότερο χρόνο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο ύποπτο, όπου ισχυρίστηκε ότι έτυχε κακής μεταχείρισης και υποστήριξε ότι οι αρχές παραβίασαν τα δικαιώματά της ως μητέρα μιας μικρής κόρης.

Πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς πλέον την υποχρέωση του κατ’ οίκον περιορισμού και σχεδιάζει πολιτική επιστροφή στο Κοινοβούλιο με την ομάδα των ακριβοπληρωμένων δικηγόρων της. Αλλά χωρίς να έχει επιστρέψει σε κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα της ΕΕ, με τη δίκη του Qatargate να κρέμεται από πάνω της και μια ξεχωριστή ποινική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, η προσπάθειά της να αλλάξει την εικόνα της από θύτη σε θύμα μοιάζει αδύνατη.

Φραντσέσκο Τζιόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός

Ο κοινοβουλευτικός βοηθός Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και πατέρας της κόρης τους, είναι επίσης ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Καϊλή και του Παντσέρι.

Οι δύο Ιταλοί γνωρίζονται από παλιά, με τον Τζιόρτζι να λειτουργεί για χρόνια ως γενικός πολιτικός διορθωτής, διερμηνέας και μεταφορέας της τσάντας του Παντσέρι. Συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από την Καϊλή τον Δεκέμβριο και παραδέχτηκε γρήγορα τον ρόλο του στο κύκλωμα διαφθοράς.

Μετά από χρόνια ως βοηθός του Παντσέρι, το 2019 αποφάσισε να εργαστεί για τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, έναν άλλο βασικό ύποπτο. Βγήκε από τη φυλακή και μετά από κατ’ οίκον περιορισμό, έχει ήδη εντοπιστεί να περνά από το Κοινοβούλιο.

Μαρκ Ταραμπέλα – Ο τοπικός αντιήρωας

Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα είχε τη φήμη πριν από το Qatargate μιας προσιτής φιγούρας. Τώρα κατηγορείται ότι έλαβε δώρα, αφού ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε έως και 140.000 ευρώ από αυτόν για να επηρεάσει τη δουλειά για το Κατάρ στο Κοινοβούλιο. Ο Ταραμπέλα τα διαψεύδει όλα και δηλώνει αθώος. Ωστόσο, συνελήφθη τον Φεβρουάριο και εκδιώχθηκε αμέσως από την πολιτική του ομάδα.

Πίσω από τα κάγκελα προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναγκάσει τον αρχιανακριτή Μισέλ Κλεζ να παραιτηθεί από την υπόθεση σε μια τολμηρή νομική αντεπίθεση, αμφισβητώντας την ουδετερότητα του δικαστή. Αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο και έπειτα από κατ’ οίκον περιορισμό, επιστρέφει στις ομιλίες του στο Κοινοβούλιο.

Αντρέα Κοτσολίνο – Νομοθέτης σε αδιέξοδο

Από τους τρεις εν ενεργεία Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για διαφθορά, ο Αντρέα Κοτσολίνο δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης τον Φεβρουάριο, αγωνίζεται να εκδοθεί στο Βέλγιο ενώ παρέμενε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν για κατηγορίες ότι μπλόκαρε αποφάσεις για χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα μετρητά. Το 2019, ανέλαβε από τον Παντσέρι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ του Κοινοβουλίου, προσλαμβάνοντας τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο Κοτσολίνο, επίσης απομακρισμένος από τη σοσιαλιστική ομάδα, αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία. Μετά από μια παρατεταμένη γραφειοκρατία μεταξύ του βελγικού και του ιταλικού νομικού συστήματος, η έκδοσή του εγκρίθηκε – αν και ο Κοτσολίνο ασκεί έφεση για την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας.

Αμπντεραχίμ Ατμούν – Ο άνθρωπος από το Ραμπάτ

Ως πρεσβευτής του Ραμπάτ στην Πολωνία, ο Μαροκινός πολιτικός Αμπντεραχίμ Ατμούν ήταν ένας από τους πιο καλά συνδεδεμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη πριν γίνει ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα του σχεδίου διαφθοράς που διερευνήθηκε από τις βελγικές αρχές. Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης, σημειώνει το Politico, ο Ατμούν εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Παντσέρι. Ο διπλωμάτης επέστρεψε στην πατρίδα του στα μέσα Δεκεμβρίου και ήταν πολύ διακριτικός από τότε.

Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί – Ο «ελεγκτής» του Κατάρ

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί εξελέγη στις 5 Ιουνίου ως πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών – παρά τον υποτιθέμενο ρόλο του στο Qatar Gate και την κριτική που έχει αντιμετωπίσει η χώρα του για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA πέρυσι.

«Ο Δρ. Αλί» δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για οποιαδήποτε αδικοπραγία. Αλλά το όνομά του εμφανίζεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας ως ο «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Παντσέρι. Ο Αλ Μαρί, σύμφωνα με το Politico, ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας διεθνούς διπλωματίας του Κατάρ για να κερδίσει «φίλους», αφού οι δεσμοί με τους γείτονές του στον Κόλπο επιδεινώθηκαν. Ήταν επίσης συχνός καλεσμένος στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους βασικούς υπόπτους.

Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα – Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο επικεφαλής μίας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα που δραστηριοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την επωνυμία «Όχι Ειρήνη Χωρίς Δικαιοσύνη», συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε νωρίς. Αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν οι εισαγγελείς φάνηκαν να υποβαθμίζουν τον ύποπτο ρόλο του μετά την ομολογία του Παντσέρι.

Η ΜΚΟ του είχε νοικιάσει χώρο γραφείου στη ΜΚΟ του Παντσέρι «Fight Impunity» και μοιράζονταν επίσης έναν χορηγό, μια ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ με την επωνυμία «Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η οποία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση ή ρόλο στην υπόθεση Qatar Gate.

Μόνικα Μπελίνι – Η λογίστρια

Η βελγική εισαγγελία έχει υποπτευθεί ότι η λογίστρια του Παντσέρι, η Μόνικα Μπελίνι, τον βοήθησε να μετακινήσει παράνομα έσοδα βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας που ονομάζεται «Equality Consultancy», η οποία είχε ακόμη και αποτύπωμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, σημειώνει το Politico, η ίδια αρνήθηκε ότι διέπραξε αδικήματα. Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, μια ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές δικαστικές δυνάμεις βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την εταιρεία.

Λούκα Βισεντίνι – Ο συνδικαλιστής

Ο ηγέτης των εργατικών Λούκα Βισεντίνι ήταν ένας από τους πρώτους που συνελήφθησαν – και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για να εκλεγεί επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), αναγνώρισε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά εκστρατείας από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι- που παραδόθηκαν ως μετρητά μέσα στους φακέλους του Άγιου Βασίλη, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Ο Βισεντίνι – επισημαίνει το Politico – διατήρησε την αθωότητά του, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση σχετικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ στον προηγούμενο ρόλο του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Μαρία Αρένα – Η «επαγγελματίας φίλη» του Παντσέρι

Η ιταλόφωνη Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρία Αρένα ήταν γνωστό ότι ήταν στενή συνεργάτιδα του κύριου υπόπτου Παντσέρι. Περιέγραψε τους δεσμούς τους ως δεσμούς «επαγγελματικής φιλίας» και ο Παντσέρι επέμενε στην αθωότητά της.Ούτε ανακρίθηκε ούτε κατηγορήθηκε από εισαγγελείς, έχει δηλώσει σταθερά ότι είναι αθώα και ότι δεν εμπλέκεται, και συνεχίζει το έργο της ως ευρωβουλευτής. Αλλά αναφέρεται σε ένα ένταλμα σύλληψης ως μέλος μιας ομάδας ευρωβουλευτών που φέρεται να έκαναν αυτό που ζήτησε ο Παντσέρι. Μισέλ Κλεζ – Ο αρχιεξεταστής

Ενώ αυτοί οι 11 είναι ο καθένας σε κάποιο βαθμό συνδεδεμένος με το σκάνδαλο, ο Μισέλ Κλεζ «κατηγορείται» ότι έλυσε όλους τους συνδέσμους. Ένας αινιγματικός δικαστής ο οποίος γράφει μυθιστορήματα στον ελεύθερο χρόνο του και έχει εμμονή με το οικονομικό έγκλημα, ο Βέλγος δικαστής εξακολουθεί να ηγείται της έρευνας με ανακριτές κατά της διαφθοράς, έχοντας επιζήσει από την προσπάθεια του Ταραμπέλα να τον απομακρύνει. Το αν το μικροσκοπικό Βέλγιο μπορεί να καταρρίψει ένα υποτιθέμενο παγκόσμιο κύκλωμα διαφθοράς που έχει χτυπήσει την καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ μπορεί απλώς να εξαρτάται από αυτόν.

Διαβάστε περισσότερα