Λόγος, οι ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν αύριο και να ευνοήσουν την εκδήλωση και επέκταση των πυρκαγιών, ωστόσο και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και σε νησιά του Αιγαίου.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης υποδέχθηκε αποστολή Ρουμάνων πυροσβεστών: «Ήλθατε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για την πατρίδα μας», επεσήμανε.

«Αυξημένες θα είναι οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας, απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση», τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Η κ. Τζίμα είπε ότι «η προσεχής Κυριακή, θα είναι η πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου και προσέθεσε ότι «βρισκόμαστε, πλέον, στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου».

«Απαραίτητο για όλους μας, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν αντιληφθούμε καπνό ή φλόγα, καλούμε αμέσως το 199 ή το 112. Αποφεύγουμε τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο και σε καμία περίπτωση, δεν ανάβουμε φωτιά», σημείωσε.

Πού προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες

Ο χάρτης αναφέρει τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας).
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων).
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας).
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, Αχαΐας).

Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα επεσήμανε ότι για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και τις νήσους Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Ψαρών, Μυτιλήνης και Κυθήρων, τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των συγκεκριμένων περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.