Για έκτη ημέρα συνεχίζει ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια. Τα μέτωπα της φωτιάς σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και ό,τι άλλο βρίσκουν στο διάβα τους.

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα τα χωριά Μονοκαρυά και Βασιλικά ενώ απειλείται ο οικισμός Ψαροπούλι. Τιτάνια μάχη δίνεται ώστε να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία. Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Απειλούνται Ελληνικά και Δαφνούσα

Λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής, σε κίνδυνο τέθηκε το χωριό Ελληνικά, καθώς περικυκλώθηκε από τη φωτιά. Πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι εναπομείναντες κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Λίγο νωρίτερα, στις 05:30, συναγερμός σήμανε και στη Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο, η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη από το χωριό και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τη συγκρατήσουν.

Στις 03:40 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε πέντε χωριά της Εύβοιας, λόγω άμεσου κινδύνου για τους κατοίκους εξαιτίας της φωτιάς. Τα χωριά αυτά είναι τα Ελληνικά, οι Γούβες, η Γερακιού, το Αγριοβότανο και ο Άγιος Νικόλαος.

Το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να κινηθούν προς Ιστιαία ή το Πευκί, όπου εκεί βρίσκονται φέρυ-μποτ.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μόνοι τους έχουν σώσει τα χωριά τους, «τη στιγμή που η Πυροσβεστική στέλνει γελοία μηνύματα για εκκενώσεις των χωριών, τα οποία στην συνέχεια καίγονται».

Ο κ. Γκοτζιάς έκανε δραματικές εκκλήσεις για άμεση επέμβαση εναέριων μέσων, τα οποία επιχείρησαν στην περιοχή μόνο το απόγευμα του Σαββάτου.

Το απειλητικό μέτωπο στις Γούβες

Το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στις Γούβες. Ένα ακόμα πύρινο μέτωπο κατεβαίνει από Αγδίνες προς Γούβες και το άλλο προς τις περιοχές Γερακιού – Γαλατσώνα οι οποίες έχουν εκκενωθεί.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.