Το δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda βρέθηκε σε πυρκαγιά από επίθεση πύραυλου των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν. Ευτυχώς, η πυρκαγιά έχει πλήρως κατασβεσθεί και δεν υπήρξαν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες μετά την επίθεση. Το πλοίο αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς ασφαλές λιμάνι, σύμφωνα με την εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο. Ο αμερικανικός στρατός παρείχε βοήθεια μετά την επίθεση, με ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άλλα σκάφη να συμμετέχουν σε επιχείρηση διάσωσης

Αναφορικά με την κατάσταση, το Marlin Luanda υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ εξέπεμψε S.O.S αναφερόμενο σε ζημιές, σύμφωνα με ανάρτηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στο πρώην Twitter γνωστό ως X. Με το USS Carney και άλλα πλοία του συνασπισμού να δίνουν αρωγή στο δεξαμενόπλοιο. Οχτώ σχεδόν ώρες μετά, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε έναν αντιπλοϊκό πύραυλο των Χούθι που είχε στοχοποιήσει την Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμος να εκτοξευτεί, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση

“Ο πύραυλος αντιπροσώπευε μια άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή”, δήλωσε.

Από τις 19 Νοεμβρίου και μετά, οι Χούθι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά και πυραύλους ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτή η δράση οδήγησε σε αναστολές διελεύσεων πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και αυξημένες δαπάνες για ταξίδια γύρω από την Αφρική από ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες.

Τα αεροσκάφη, τα πλοία και τα υποβρύχια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας έχουν εκτοξεύσει μεγάλο αριθμό αεροπορικών επιδρομών σε όλη την επικράτεια της Υεμένης ως αντιποίνα για τις δυνάμεις των Χούθι.

Η τηλεόραση Al-Masira των Χούθι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Βρετανία πραγματοποιήσαν δύο αεροπορικές επιδρομές με στόχο το λιμένα Ras Issa, τον βασικό τερματικό σταθμό που εξάγει πετρέλαιο η Υεμένη.

Διαβάστε ακόμη: