Αεροπλάνο της EasyJet έφθασε σε απόσταση μόλις τριών μέτρων από τη σύγκρουση πάνω σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο πετούσε 40 φορές ψηλότερα από το νόμιμο όριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Sun”.

Οι δύο πιλότοι του Airbus A320 εντόπισαν το μαύρο ιπτάμενο αντικείμενο όταν έφθασαν στα 16.000 πόδια πάνω από την ακτή του Κεντ.

Ο ένας πιλότος νόμισε ότι άκουσε έναν θόρυβο και φοβήθηκε ότι το drone είχε χτυπήσει το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε 180 επιβάτες από το Γκάτγουικ στη Ρόδο την 5η Ιουλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο πιλότος ανέφερε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Λονδίνο ότι «παραλίγο να χτυπήσουμε ένα drone. Μιλάμε για λιγότερο από τρία μέτρα. Δεν νομίζουμε ότι το χτυπήσαμε, ακούστηκε ένας μικρός θόρυβος, θα επανέλθουμε».

Όταν το αεροπλάνο έφθασε στην Ελλάδα, ο πιλότος αξιολόγησε το αεροπλάνο και επιβεβαίωσε ότι δεν είχε προκληθεί ζημιά. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν χτυπήσαμε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Πέρασε πολύ κοντά κάτω από το αεροσκάφος, αλλά καταλήξαμε ότι ο θόρυβος, που άκουσε ο πρώτος πιλότος, ήταν πιθανότατα από την καμπίνα», τόνισε.

Το Airprox Board, το οποίο αξιολογεί τη σοβαρότητα των ατυχημάτων με αεροσκάφη, βαθμολόγησε το περιστατικό ως κατηγορία Α, που σημαίνει ότι υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος σύγκρουσης».

Μελέτη του 2016, που ανατέθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και τη Βρετανική Ένωση Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών, διαπίστωσε ότι μία σύγκρουση στον αέρα με drone βάρους 4 κιλών με μεγάλη ταχύτητα, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο αεροσκάφος.

Διαβάστε ακόμη: