Στην ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει σοβαρές διοικητικές κυρώσεις και βαριά πρόστιμα σε αυτούς που εμφανίζουν πλαστά πιστοποιητικά, ή σε ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς που επιχειρούν να ξεγελάσουν το σύστημα, προχώρησε η Βουλή.

Η ρύθμιση, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το λόμπινγκ, ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς η αντιπολίτευση για διάφορους λόγους καταψήφισε.

Έτσι, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση δεν στήριξαν τις προωθούμενες διατάξεις, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ το ΚΙΝΑΛ απείχε για δεύτερη φορά -αντίστοιχη στάση τήρησε και στην ψήφιση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους γιατρούς στο δημόσιο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σκληρά μέτρα για ιδιώτες γιατρούς που δεν εμβολιάζονται – Πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά

Σκληρά μέτρα και για ιδιώτες γιατρούς που είτε διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο είτε εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, προβλέπει εκτός των άλλων η τροπολογία που κατέθεσε αργά τη νύχτα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης την επιστροφή των εργαζομένων στο ΕΣΥ που κάνουν έστω και μία δόση του εμβολίου ακόμη και την επόμενη ημέρα και όχι μετά από 14 ημέρες όπως είχε αρχικά θεσπιστεί, καθορίζει και τις ανώτατες τιμές σε rapid test και PCR test, ενώ προβλέπει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και των φοιτητών και σπουδαστών έως τις 30 Σεπτεμβρίου έστω με μία δόση στην περίπτωση που εκπαιδεύονται σε Μονάδες Υγείας.

Χωρίς ΕΟΠΥΥ και φάρμακα

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά τη νύχτα από το υπουργείο Υγείας, επιβάλλονται ιδιαιτέρως σκληρά είτε αυτοί συνεργάζονται με κλινικές είτε διατηρούν δικό τους ιατρείο.

Ειδικότερα όπως προβλέπει η τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι ιδιώτες γιατροί -οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχαν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου– που δεν έχουν εμβολιασθεί τελικά, θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ θα διακόπτεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.