Ο ελληνικός κλάδος τεχνολογίας και πληροφορικής περνά σε μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης, με τις εγχώριες επιχειρήσεις να επιδιώκουν διεύρυνση δραστηριοτήτων και παρουσία στο εξωτερικό. Οι διοικήσεις κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών έχουν ήδη δηλώσει ετοιμότητα για νέες εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες, επεκτείνοντας την παρουσία τους σε νέα τεχνολογικά πεδία, διεθνείς αγορές και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Ενδεικτικά, ελληνικός όμιλος έχει ξεκινήσει οικονομικούς και νομικούς ελέγχους (due diligence) για δύο εταιρείες-στόχους, επιβεβαιώνοντας τον επενδυτικό αναβρασμό στον κλάδο. Την ίδια ώρα, εισηγμένες όπως η Q&R, η Softweb και η Performance Technologies έχουν ήδη ανακοινώσει συμφωνίες εξαγοράς, επεκτείνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους σε τομείς όπως το cyber security, η τεχνητή νοημοσύνη και το ψηφιακό μάρκετινγκ.

Η Profile Software, ηγέτιδα στην ανάπτυξη λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αποκάλυψε ότι εξετάζει ενεργά επενδυτικές κινήσεις στην Ευρώπη, με δύο εταιρείες να έχουν ήδη περάσει σε short list, ενώ η Performance Technologies στοχεύει σε 2-3 νέες στρατηγικές τοποθετήσεις έως το 2027. Παράλληλα, η Real Consulting συνδέει τα επόμενα επενδυτικά της βήματα με την επικείμενη μετάβασή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Από την πλευρά της Uni Systems (του ομίλου Quest), ο CEO Γιάννης Λουμάκης τονίζει πως η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά συνεργασίες που προσθέτουν τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και γεωγραφική κάλυψη στο υπάρχον οικοσύστημά της.

Τα επενδυτικά πλάνα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ

Ο ψηφιακός χάρτης της χώρας ανασχεδιάζεται, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να «ξεκλειδώνουν» επιθετικά επενδυτικά budgets για τα επόμενα χρόνια. Η Epsilon Net έχει προαναγγείλει πλάνο επενδύσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ σε βάθος 5-7 ετών, ενώ η Profile Software θα διαθέσει έως 100 εκατ. ευρώ έως το 2028, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Στασινόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ideal Holdings ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τον δεύτερο γύρο ανάπτυξής της, σε συνεργασία με την αμερικανική Oak Hill Advisors. Ο νέος κύκλος επενδύσεων, που αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εταιρικών συναλλαγών, θα αφορά κλάδους όπως πληροφορική, κυβερνοασφάλεια, λιανική και τρόφιμα.

Παρά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) και την πίεση που προκαλεί η ολοκλήρωση των σχετικών έργων του Δημοσίου, οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας δεν φρενάρουν. Η στρατηγική εξωστρέφειας και η προετοιμασία για την «επόμενη μέρα» βρίσκονται στο επίκεντρο, με την προσδοκία για ένα νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό εργαλείο να ενισχύει τη δυναμική του κλάδου.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς – και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν σκοπεύουν να μείνουν θεατές. Αντίθετα, πρωταγωνιστούν σε ένα οικοσύστημα που ωριμάζει, μετατρέποντας την τεχνολογία σε οικονομική κινητήριο δύναμη για την επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε ακόμη: