Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ψηφιακή μετάβαση ήταν το θέμα που συζητήθηκε στο digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα, virtual edition την τρίτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου.
Η Ελλάδα μπορεί να μπει δυναμικά στην υλοποίηση φιλόδοξων έργων για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα στην επόμενη δεκαετία, που αναμένεται να είναι η δεκαετία της πλήρους ψηφιοποίησης, τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο.
Τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή μετάβαση ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε πως το 2020 αποτελεί έτος-ορόσημο για τη διαμόρφωση μιας συνολικής Ευρωπαϊκής προσέγγισης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
«Ηδη το 2020 λειτούργησε ως επιταχυντής της εξοικείωσης μεγάλων ομάδων του ευρωπαϊκού πληθυσμού με την ψηφιακή πραγματικότητα και η δεκαετία αυτή θα είναι η μεγάλη ψηφιακή δεκαετία για την Ευρώπη».
Ανέλυσε το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ψηφιακή μετάβαση, το οποίο αντικατοπτρίζει πιστά τις ευρωπαϊκές αξίες. Δήλωσε ότι ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν αρκεί να είναι μόνο ένας στόχος της αγοράς. «Είναι ένας στόχος της κοινωνίας. O στόχος είναι η Ευρώπη να αποκτήσει ψηφιακή αυτονομία σε κρίσιμους τομείς. Η ψηφιακή στρατηγική της Ευρώπης να λειτουργήσει ως πρότυπο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο» επεσήμανε.
Αναφέρθηκε στην επιθυμία της Ευρώπης να είναι πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την επένδυση 20 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία, με ταυτόχρονη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά και ένα ολοκληρωμένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά Ευρωπαϊκών νομοθετικών προτάσεων για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τις ψηφιακές αγορές, που μόλις υιοθετήθηκαν, πλησιάζοντας τον στόχο να τεθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Μ. Σχοινάς:«Η εποχή της αθωότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο ψηφιακής ασφάλειας τελείωσε»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας τη νέα Στρατηγική της Ε.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια, που εγκρίθηκε σήμερα. Δήλωσε ότι η στρατηγική θα ενισχύσει τη συλλογική ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι των κυβερνοαπειλών και θα διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από αξιόπιστα ψηφιακά εργαλεία, ασφαλή δίκτυα και ψηφιακές υποδομές ζωτικής σημασίας. Η νέα στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια δίνει επίσης στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο όσον αφορά τους διεθνείς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα στον κυβερνοχώρο και να εντείνει τη συνεργασία με εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Επεσήμανε ακόμα ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα από τον νέο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνολικά ανέρχονται σε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς ποτέ δεν υπήρξε τέτοια επάρκεια κονδυλίων.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παίρνοντας τον ψηφιακό λόγο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Πληροφορική είναι πλέον αρωγός της καθημερινότητας του πολίτη, αφού σήμερα 740 υπηρεσίες είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στο gov.gr και αγκαλιάζονται από τους πολίτες καθημερινά. Επιβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε στις 1.000 υπηρεσίες, καθώς και ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις λίγες χώρες όπου, πριν από το τέλος της χρονιάς, το gov.gr θα γίνει και application. Αποκάλεσε συμβολική την σημερινή ημέρα, γιατί σήμερα ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του φάσματος για το 5G. Παράλληλα, σημείωσε πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων με βάση όσα ανακοίνωσε το 2019 και έως τα τέλη του 2020, θα έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
«Η Ελλάδα λοιπόν και επίσημα πλέον μπαίνει στην εποχή του 5G. Απαιτήθηκαν πάνω από 70 διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες, μετά από ένα sprint 12 και πλέον μηνών. Δεν θα χάσουμε το τρένο του 5G», δήλωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε, ως εργαλείο της στρατηγικής του Υπουργείου, τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία κωδικοποιεί πάνω από 400 έργα Πληροφορικής, που θα δημοπρατηθούν και θα υλοποιηθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με στροφή στη νέα οικονομία και την ψηφιακή τεχνολογία επεσήμανε ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, και σημείωσε πως «η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού και των υπηρεσιών δεν μπορεί να αποδώσει πλέον. Είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν ψηφιακές στρατηγικές στη λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να αρθεί ο ψηφιακός αποκλεισμός σε κάθε του μορφή. Η μετάβαση στη νέα εποχή πρέπει να είναι συμπεριληπτική και όχι να εισαγάγει μια νέα μορφή ανισοτήτων».
Παρουσίασε μια σειρά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για ένα συνεκτικό σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Μεταξύ άλλων, αυτή η στρατηγική προβλέπει την ενίσχυση των υποδομών συνδεσιμότητας, την ενίσχυση της τηλεϊατρικής, την αναβάθμιση των cloud υπηρεσιών του Δημοσίου, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και υιοθέτηση του blockchain, την αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, την ολοκλήρωση του κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, την Επέκταση του e-EFKA, αλλά και την επαναπροκήρυξη του έργου της ευφυούς γεωργίας.
Επίσημος ομιλητής της ενότητας ήταν και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς προετοιμασίας για τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια υγειονομική επιχείρηση που δεν έχει γνωρίσει όμοια της η χώρα κινούμενη, μάλιστα, σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας ότι το σύνολο των φορέων της χώρας συμμετέχει σε αυτήν την εκστρατεία. Δήλωσε ότι αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ψηφιακή τεχνολογία, είτε μέσω των ηλεκτρονικών ραντεβού για εμβολιασμό, είτε της τηλεϊατρικής, της ψηφιοποίησης δεδομένων και τους ηλεκτρονικούς φάκελους υγείας. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελος μας», δήλωσε και συμπλήρωσε, «Η τεχνολογία θα πρέπει να υπηρετεί πάντα τον άνθρωπο».
Αναφέρθηκε στην προσφορά ποιοτικών πλέον υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, η οποία θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα μέσα από το πρόγραμμα next generation και το πακέτο στήριξης που θα έρθει στη χώρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και για την τεράστια επιτυχία, που σημείωσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τον εμβολιασμό 4.200.000 Ελλήνων για τον ιό της γρίπης και την καταγραφή αυτών στα υγειονομικά μητρώα. «Η ψηφιακή εποχή έρχεται να πορευθεί δίπλα δίπλα με την υγεία και να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες στον πολίτη και τον ασθενή», σημείωσε χαρακτηριστικά ελπίζοντας σε ένα νέο σύστημα υγείας που θα αποτελέσει τομή στη δημόσια υγεία.