Ενα ακόμα βήμα για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στο καλοκαίρι τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο λόγος για τα αντίγραφα αποτελεσμάτων από διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία ο πολίτης θα μπορεί να αποκτά ψηφιακά, μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth.

Πρόκειται για μια σημαντική διευκόλυνση των πολιτών, αλλά και για μια σημαντική αναβάθμιση της πρόσβασής τους στα ιατρικά τους δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαγγελία αυτή θα είναι από τις πρώτες που θα υλοποιηθούν, με την παρουσίασή της να έχει προγραμματιστεί μέσα στον Ιούλιο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ακόμα διεύρυνση των δυνατοτήτων που αποκτούν οι πολίτες πάνω στα ιατρικά τους δεδομένα. Εξασφαλίζεται, έτσι, γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα ιατρικά δεδομένα μετά τη συνταγογράφηση, τα παραπεμπτικά και τις ιατρικές βεβαιώσεις. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζει η εφαρμογή MyHealth, στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κάθε πολίτη.Τα ψηφιακά αντίγραφα διαγνωστικών εξετάσεων έρχονται να αποτελέσουν έναν ακόμα κρίκο στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει στους πολίτες περισσότερα εργαλεία -κατά κύριο λόγο ψηφιακά- που τους βοηθούν να φροντίζουν καλύτερα και ευκολότερα την υγεία τους. «Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, δίνοντας έμφαση σε κάθε δράση που συμβάλλει στην αναβάθμισή της», προσθέτουν κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τον όλο σχεδιασμό.

Οπως και όλες οι δράσεις γύρω από την ψηφιοποίηση της υγείας, έτσι και η συγκεκριμένη βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.). Ο εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει φέρει εις πέρας ιδιαίτερα απαιτητικά projects, όπως η άυλη συνταγογράφηση, η διανομή των self-tests και, βέβαια, η οργάνωση του εμβολιασμού.

Η φιλοσοφία του

Η φιλοσοφία πίσω από την ψηφιοποίηση των αποτελεσμάτων για διαγνωστικές εξετάσεις είναι σχετικά απλή: ο πολίτης να μη χρειάζεται άλλη επίσκεψη οπουδήποτε με φυσική παρουσία εκτός, αυτονόητα, από τη διενέργεια των εξετάσεων. Αυτό έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν τα ιατρικά παραπεμπτικά πέρασαν στην άυλη συνταγογράφηση. Τώρα, με τον ίδιο τρόπο ο πολίτης θα μπορεί να παραλαμβάνει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του. Ετσι, την επόμενη μέρα από την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεών του, ο πολίτης θα μπορεί να τα αποθηκεύσει στον υπολογιστή ή το κινητό του μέσω του gov.gr ή του MyHealth app.

Πέρα, όμως, από τη διευκόλυνση που αναμφίβολα παράγει η μία λιγότερη μετακίνηση (καθώς ο πολίτης πλέον θα επισκέπτεται το νοσοκομείο ή το διαγνωστικό κέντρο μόνο για να κάνει τις εξετάσεις), η μεγάλη αξία της συγκεκριμένης δράσης εντοπίζεται στο «μετά». Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, στο ιστορικό των εξετάσεών του.

Και, τέλος, σημαντική αναβάθμιση προκύπτει και ως προς τη γνησιότητα των αποτελεσμάτων. Καθώς τα ψηφιακά αντίγραφα θα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία επαλήθευσης (μοναδικός κωδικός εγγράφου, QR code κ.λπ.), πλέον γίνεται πολύ δυσκολότερη η παραποίηση των εγγράφων.

Στόχος των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η συγκεκριμένη δυνατότητα να παρέχεται για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε κάθε νοσοκομείο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Καθώς όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο για να ωριμάσουν οι διαγωνισμοί που ήδη «τρέχουν» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα συναρμόδια υπουργεία επιλέγουν να πάνε βήμα-βήμα.