Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η εικόνα μη τήρησης των μέτρων που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο.  Η ανησυχία ήταν διάχυτη στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Το άνοιγμα δεν είναι εφησυχασμός», λένε κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν πως η ανάγκη των πολιτών να βγουν από το σπίτι, να πάνε για ψώνια, να πάνε καφέ ή για φαγητό έξω, να κάνουν μία εκδρομή στο εξωχικό ή σε κάποιο κοντινό προορισμό σχηματίζουν μία εικόνα πως για κάποιους η πανδημία τελείωσε με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποίησε την Κυριακή πως θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατά τη δεύτερη ημέρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των ΚΥΕ που δραστηριοποιούνται στην εστίαση-ποτό κατεγράφησαν υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης με τους ειδικούς όρους λειτουργίας.

Τα φαινόμενα αυτά ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Αττική, σε περιοχές όπως Γλυφάδα (6 κυρώσεις αναστολής λειτουργίας), Χαλάνδρι, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ψυρρή.

Υψηλή παραβατικότητα παρατηρήθηκε και σε περιοχές στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπου και επιβλήθηκαν σημαντικές κυρώσεις.

Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις παραμονής και εξυπηρέτησης πελατών σε εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων και η μη τήρηση του μέγιστου αριθμού εξυπηρετούμενων.

«Λόγω της καταγραφής υψηλών ποσοστών παραβατικότητας στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμα ελέγχων και προχωρούν σε οριζόντιους σαρωτικούς ελέγχους με επίκεντρο τις περιοχές και τις επιχειρήσεις αυτές που δεν τηρούν τους ειδικούς όρους λειτουργίας θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συλλογική προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Συνολικά 72.911 ελέγχους διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές το Σάββατο σε όλη τη χώρα, από τους οποίους κατεγράφησαν 278 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Κατά τους ελέγγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία), επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.400€, όπως ενημερώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Eπαναλειτουργούν από σήμερα οι παιδικοί σταθμοί, χωρίς self test

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.