Aνησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία Κρήτης μετά την αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Η μετάλλαξη «Δέλτα» σε συνδυασμό με την κινητικότητα λόγω καλοκαιριού έχει αυξήσει δραματικά τα κρούσματα, που πρόσφατα ξεπέρασαν τις 4.000 σε ημερήσια βάση, ενώ αυξημένες εμφανίζονται επίσης οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται πλέον κυρίως ανεμβολίαστοι ασθενείς.

Ανησυχία προκάλεσε και ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου ασθενούς, που καταγράφηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, αν και ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, έκανε λόγο για εξαίρεση.

«Αποτελεί το 0,007%»- Τι λένε οι ειδικοί

Ο πρώτος θάνατος ανθρώπου που ήταν πλήρως εμβολιασμένος για κορωνοϊό καταγράφηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν με πνευμονία στην ΜΕΘ επί δυο εβδομάδες. Όπως εξήγησε στο Mega, ο Νίκος Καπραβέλος, ο 70χρονος οδοντίατρος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, ήταν διπλά εμβολιασμένος, έπαιρνε όλα τα μέτρα ενώ όλα τα μέλη της οικογένειάς του ήταν επίσης εμβολιασμένα, ωστόσο η μετάλλαξη παρέκαμψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και του προκάλεσε θανατηφόρα επιπλοκή.

«Είναι το 0,007%. Στη χώρα μου, να σας δώσω να καταλάβετε με δύο λόγια, έχουμε 13.000 άοπλους θανάτους και έναν οπλισμένο θάνατο, με πλήρη εμβολιασμό. Είναι αδιανόητο, ούτε σαν ανέκδοτο μπορώ να το δεχτώ ότι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί να θεωρεί ως επιχείρημα το “μα αφού κι ο εμβολιασμένος, δηλαδή ο οπλισμένος, μπορεί να πάθει ζημιά εγώ δεν κάνω το εμβόλιο”. Ίσα ίσα που αυτό το γεγονός που αποτελεί εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα μας κάνει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο και να λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, διότι με τη μετάλλαξη Δέλτα, το φθινόπωρο θα τα βρούμε πολύ σκούρα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Ανεμβολίαστοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Την ίδια στιγμή, έκκληση προς τους ανεμβολίαστους να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού το συντομότερο δυνατό, απηύθυνε ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ Κρήτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου γεμίζουν από ανεμβολίαστους και σύντομα οι γιατροί δεν θα μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν.

«Κάνω έκκληση τώρα που τελειώνουν οι διακοπές να εμβολιαστείτε με τα ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν. Αλλιώς οι υπηρεσίες υγείας (προς ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους) θα είναι προβληματικές. Και αυτό θα συμβεί με ευθύνη των ανεμβολίαστων και όχι του κράτους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Νεαροί ασθενείς στις ΜΕΘ

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στη ΜΕΘ έχει πέσει κατά πολύ ενώ όλοι είναι ανεμβολίαστοι. Χθες, στις Εντατικές του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ βρίσκονταν συνολικά 14 άτομα.

«Οι ηλικίες που έχουμε τώρα στις ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι από 20 χρονών έως 84 χρονών. Η πλειονότητα όμως είναι σχετικά νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς όλοι είναι ανεμβολίαστο», δήλωσε ο Δημήτρης Γεωργόπουλος ενώ παράλληλα επεσήμανε πως μία γυναίκα που είχε λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αν και διασωληνώθηκε βελτιώθηκε η κατάστασή της.

Μετάλλαξη Δέλτα

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα φαίνεται να είναι πιο έντονα και εμφανίζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι με το αρχικό στέλεχος.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν την παραλλαγή δέλτα. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή άλφα.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική καταρροή
  • Πυρετός

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του στελέχους δέλτα.

Πώς να προστατευτούμε

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή δέλτα του SARS-CoV-2.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος. Δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος Δέλτα.